"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakiasiat helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Tietoa avioehdosta

Kaikki avioehdosta

Tältä sivulta löydät tarpeellisen avioehdosta. Sivulle on koottu kaikki asiakkaidemme useimmiten esittämät kysymykset ja vastaukset avioehtoon liittyen.

Sivun alareunasta löydät listan kaikista asiantuntijoidemme laatimista avioehto-aiheisista artikkeleista, joista voit lukea vielä syvemmin aiheesta. 

Avioehto tiivistetysti >>

Onko avioehto epäluottamuslause?

Avioehto on avio-oikeuden räätälöintiä juuri teille sopivaksi. Avioehto on sopimus, jossa juuri te kaksi sovitte itsellenne sopivat säännöt siltä varalta, kun avioliittonne joskus päättyy.

Lue artikkeli: Kolme hyvää syytä tehdä avioehto

Lue artikkeli: 10 huomioitavaa asiaa avioehtoon liittyen

Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakiasiat helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

"Avioerossa omaksi kuviteltu omaisuus voi huveta – tehkää siis avioehto"

Katariina Kuusiluoman haastattelu avioehdon merkityksestä julkaistiin Yle Areenassa 17.9.2021.

Katso video: Avioehto

Miksi kannattaa tehdä avioehto?

Avioliitto on juridisesta näkökulmasta ennen kaikkea taloudellinen sopimus. Solmimalla avioliiton puolisot sitoutuvat paitsi keskinäiseen elatusvelvollisuuteen avioliiton aikana, myös jakamaan omaisuutensa tasan avioliiton päättyessä. Jokainen avioliitto, pitkä ja onnellinenkin, päättyy joskus. 

Avioehto on ainoa juridisesti merkityksellinen mahdollisuus poiketa suoraan laista tulevasta avio-oikeudesta. Avioehdolla puolisot voivat räätälöidä keskinäiset taloudelliset suhteensa juuri itselleen sopiviksi: reilut pelisäännöt parisuhteeseen. Avioehto kun on maineestaan huolimatta on joustava ja mukautuva juridinen asiakirja.

Lue artikkeli: Kolme hyvää syytä tehdä avioehto

Tarkoittaako avio-oikeus omistusoikeutta puolison omaisuuteen?

Avio-oikeus ei tarkoita sitä, että puolisosta tulisi avioliiton solmimisen kautta toisen puolison omaisuuden omistaja. Omaisuus on sen, jonka nimissä se on. Avioliiton aikana avio-oikeus ei näy eikä tunnu. Avio-oikeudella on merkitystä vasta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan osituksessa.

Tutustu avioehdon verkkopalveluun

Lue artikkeli: Harhaluuloja avioehdosta

 

 

Mitä tarkoittaa avio-oikeus?

Avio-oikeus tarkoittaa kummankin aviopuolison yhtä suurta oikeutta heidän kummankin omaisuuden yhteenlaskettuihin säästöihin avioliiton päättyessä. Omaisuuden säästö tarkoittaa kummankin omia varoja joista on vähennetty kummankin omissa nimissä olevat velat. Laskemalla kummankin kummankin puolison omaisuuden säästö yhteen saadaan sen omaisuuden arvo, joka avio-oikeuden nojalla puolitetaan.

Avio-oikeus ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin avioliiton aikana, vaan se "otetaan käyttöön" avioliiton päättyessä avioeroon tai puolison kuolemaan.

Lue artikkeli: Miten avioehto vaikuttaa perintöön?

Lue artikkeli: Miten avioehto vaikuttaa testamenttiin?

Lue artikkeli: Testamentin hyödyt avioparille

 

Mitä omaisuutta avio-oikeus koskee?

Jos avioehtoa ei ole tehty, avio-oikeuden piiriin kuuluu kaikki kummallakin aviopuolisolla avioliiton päättyessä oleva omaisuus. Tämä tarkoittaa siis sekä sitä omaisuutta joka kummallakin oli ennen avioliittoa että avioliiton aikana saatua tai hankittua omaisuutta. Esimerkiksi myös perinnöt kuuluvat avio-oikeuden piiriin.

Avioliiton päättymispäivä on joko avioeron vireilletulo- eli avioeron hakupäivä käräjäoikeudessa tai puolison kuolinpäivä

Lue artikkeli: Miksi yrittäjä tarvitsee avioehdon?

Avioehto

Tiesithän, että avioehdon voi tehdä myös täysin itsenäisesti Lexlyn juristien laatimassa verkkopalvelussa? Palvelu ohjaa sinua eteenpäin ja antamiesi valintojen perusteella syntyy täysin tarpeisiinne räätälöity avioehto.

Tee verkossa
95 €
Juristin kanssa
300 €

95 €

Avioehto helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte rahanne takaisin, jos olette tyytymättömiä palveluumme.

Tee netissä
300 €

Juristin laatima avioehto

Varaa aika

Vinkkejä avioehdosta keskusteluun

 • Selvittäkää yhdessä, mitä avioliitto tarkoittaa taloudellisesti ja juridisesti
 • Kysykää toisiltanne kolme peruskysymystä: 1) Haluatteko jakaa kaiken omaisuutenne puoliksi avioerossa? 2) Haluatteko jakaa kaiken omaisuutenne puoliksi, jos avioliitto päättyy puolison kuolemaan? Saako aviopuoliso periä puolisonsa, jos teillä ei ole lapsia? 
 • Keskustelkaa rauhassa mutta rehellisesti toiveistanne ja odotuksistanne. Rahasta puhuminen ei tarkoita, että odottaisitte liiton päättyvän eroon.
 • Tutustukaa Lexlyn verkkopalvelussa tehtävään avioehtoon: Verkkopalvelussa esitettävien kysymysten perusteella näette, mistä kaikesta teidän olisi hyvä keskustella.
 • Kaikille avioehto ei sovi, mutta pohtikaa, haluaisitteko tehdä vaikka osittaisen avioehdon, jolla suljette mahdollisen yritysomaisuuden ja perinnöt avio-oikeuden ulkopuolelle. On hyvä muistaa, että yrityksen toiminta voi vaarantua avioeron takia ilman avioehtoa.
 • Jos avioehtosopimuksen tekeminen on pariskunnalle hyvä vaihtoehto, se kannattaa tehdä ennen avioliittoa. Avioehtosopimuksen voi kuitenkin tehdä myös myöhemmin. Avioehtoa voi myös päivittää. Avioehto tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa.
 • Kannattaa muistaa, että avio-oikeus ja avioehto vaikuttavat myös perintösuunnitteluun.

  Miksi niin harvalla on avioehto?

  Avioehto on huonosti tunnettu juridinen asiakirja, jolla on lisäksi kielteinen maine. Avioehdon tekemiseen on lisäksi vain vähän kannustimia. Koska avio-oikeus ei avioliiton aikana näy eikä tunnu, harva naimisiin menevä tai naimisissa oleva oikein tarkkaan edes tietää, millaisia taloudellisia vaikutuksia avioliitolla on.

  Lue artikkeli: Harhaluuloja avioehdosta

  Lue artikkeli: Kannattaako avioehto?

  Lexlyn Katariina Kuusiluoma MTV3:n Uutisaamun haastattelussa kertomassa perheen lakiasioista. Katso video - Lexly.fi

  Katso video - Onko avioehto tabu?

  Katariina Kuusiluoma vieraili MTV3:n Uutisaamussa puhumassa avioehdosta 3.3.2021. 

  Katso video: Avioehto on edelleen tabu

  Voiko avioehdon tehdä avioliiton aikana?

  Avioehdon voi tehdä myös avioliiton aikana. Avioehdon tekeminen edellyttää kummankin puolison suostumusta.

  Lue lisää artikkelista: Voiko avioehdon tehdä jälkikäteen

  Onko avioliiton aikana väliä, kumman nimissä omaisuus on?

  Avioliiton solmiminen tai naimisissa oleminen ei suoraan aiheuta muutoksia puolisoiden omistussuhteisiin. Omaisuus on sen, jonka nimissä se on (ns. nimiperiaate). Jos avio-ehtoa ei ole, kummallakin puolisolla on oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus toteutetaan avioliiton päättyessä. Avioliitto voi päättyä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan.

  Lue artikkeli: Mikä avioehto on?

  ;

  Vastaavatko aviopuolisot toistensa veloista?

  Avioliitto ei tarkoita, että puolisot pelkästään avioliiton perusteella tulisivat vastaamaan toistensa veloista. Tämä koskee sekä ennen avioliittoa otettuja velkoja että avioliiton aikana otettuja velkoja. Eri asia on, jos puolisoilla on yhteistä velkaa. Yhteisestä velasta vastaavat molemmat. Poikkeuksen tähän pääsääntöön tekee kuitenkin sellainen toisen puolison yksin ottama velka, joka on otettu perheen elatusta varten. Tällaisina perheen elatukseen tarkoitettuina velkoina pidetään esimerkiksi osamaksulla ostettuja huonekaluja tai kodin laitteita.

  Lue artikkeli: Miten avioehto vaikuttaa omistussuhteisiin?

  Mitä tarkoittaa tasinko?

  Tasinko tarkoittaa hyvitystä, jonka enemmän omistava puoliso on velvollinen maksamaan vähemmän omistavalle avioeron yhteydessä.

  Tasinko perustuu osituslaskelmaan. Osituslaskelmassa kummankin puolison nimissä avioeron vireilletulopäivänä (se päivä, jolloin avioeroa on tullut vireille käräjäoikeudessa, ei avioeron tuomitsemispäivä) olleen omaisuudesta vähennetään kummankin puolison velat. Näin saadaan kummankin omaisuuden säästö. Tasinkoa maksaa se, jonka säästö on suurempi kuin toisen. Osituksen jälkeen kummankin omaisuuden säästön kuuluisi olla yhtä suuri.

  Lue artikkeli: Pitääkö ositus tehdä, jos on avioehto?

  Asiantuntijoiden artikkeleita avioehdosta

  Takaisin etusivulle >>