Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Kaikki, mitä sinun tulee tietää avioehdosta

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken tarpeellisen avioehdosta sekä siitä, missä tilanteessa se kannattaa ehdottomasti tehdä.

Avio-oikeus koskee kaikkea

Sillä ei ole mitään merkitystä, oletko ostanut talon tai perustanut yrityksen ennen kuin olet mennyt naimisiin. Kaikki omaisuus, jota sinulla on, jaetaan eron sattuessa tasan puolisosi kanssa, ellei sitä ole avioehdolla, testamentilla tai lahjakirjalla suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle. Avio-oikeudella on merkitystä avioeron lisäksi silloin, jos liitto päättyy puolison kuolemaan. Avioehdossa voidaan huomioida nämä molemmat tilanteet.

Kaikki vai ainoastaan tietty omaisuus?

Avioehdolla voitte puolisosi kanssa yhdessä päättää, onko olemassa jotain omaisuutta, jonka haluatte jättää avio-oikeuden ulkopuolelle.

Voitte esimerkiksi sopia, että erossa kumpikin pitää sen omaisuuden, joka teillä on ollut ennen avioliiton solmimista. Lisäksi avio-oikeuden ulkopuolelle voi sulkea esimerkiksi suvussa kulkevia perintöesineitä kuten arvokoruja tai maalauksia. Rajaa ei varsinaisesti ole, te päätätte itse, miten omaisuus jakautuu.

Rekisteröinti

Avioehtoa ei voi tehdä kumpikaan puolisoista yksin, vaan molempien pitää hyväksyä ja allekirjoittaa se, jotta se olisi pätevä. Tämä ei kuitenkaan yksin vielä riitä. Pätevä avioehto vaatii myös kahden todistajan allekirjoituksen sekä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) rekisteröinnin. Avioehdon voi lähettää rekisteröitäväksi aikaisintaan kuukautta ennen vihkipäivää. Voimaan se kuitenkin astuu vasta, kun pappi tai tuomari on teidät aviopariksi julistanut.

Yrittäjä? Suojaa se, minkä olet itse rakentanut

Yrittäjän, joka on naimisissa tai suunnittelee naimisiinmenoa, kannattaa ehdottomasti tehdä avioehto. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös yrittäjän yksityiseen eläkerahastoon säästämät varat saattavat päätyä osituksen alaisiksi. Avioerossa saattaa käydä pahimmillaan niin, että menetät puolet sekä yrityksestäsi että eläkesäästöistäsi.

Yrityksen osakassopimuksella voidaan sopia, että jokaisen yrityksen osakkaan tulee tehdä avioehto. Näin voidaan varmistaa, ettei avioerossa jonkun osakkaan ex-puolisosta tule yhtiöön uutta ei-toivottua omistajaa.

Voiko avioehtoa muuttaa?

Kyllä voi. On kuitenkin hyvä muistaa, että rekisteröity avioehto on virallinen ja voimassa niin kauan, kunnes viranomaiselle toimitetaan uusi. Avioehtoa ei voi muuttaa yksipuolisesti vaan molempien puolisoiden on hyväksyttävä muutos ja allekirjoitettava uusi avioehtosopimus.

Puhukaa omasta tilanteestanne

Jokainen parisuhde ja elämäntilanne on omanlaisensa ja harvemmin niihin kaikkiin sopii samanlainen avioehto. Pohtikaa yhdessä, minkälaisia tilanteita juuri teille voi elämässä tulla eteen ja miettikää, miten toivoisitte omaisuutenne jakautuvan missäkin tilanteessa.

Avioehdon laatiminen

Lexlyn avulla voitte laatia avioehdon juuri teille sopivalla tavalla, itsenäisesti verkkopalvelussa tai yhdessä perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneen juristimme kanssa. Juristin kanssa avioehdon laatiminen onnistuu myös täysin etäyhteyksin video- ja puhelinyhteyden avulla. Jos päätätte tehdä avioehdon itsenäisesti verkkopalvelussa, teidän tarvitsee vain vastata palvelussa teille esitettyihin kysymyksiin ja lopputuloksena syntyy juuri teidän tarpeisiinne räätälöity avioehtosopimus, joka tallentuu Oma Lexly -tilille.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta