Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioehto

Mitä hyötyä avioehdosta on?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut


Avio-oikeus tarkoittaa, että kummankin puolison omaisuus lasketaan yhteen ja puolitetaan (50% ja 50%). Avioehto täytyy tehdä laissa määritellyssä muodossa paperille. Molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa avioehtosopimus kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Avioehto tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa (DVV), jotta se tulee voimaan. Lue lisää avioehdon rekisteröimisestä täältä >>

Avioehdon merkittävimmät hyödyt omalle taloudelle

  • Reiluus. Puolisot saavat itse päättää, millaiset taloudelliset ratkaisut sopivat juuri heille.
  • Turvallisuus. Avioehto mahdollistaa tietyn omaisuuden kuten yritysomaisuuden ja perintöjen sulkemisen avio-oikeuden ulkopuolelle.
  • Ennakoitavuus. Taloudellinen tulevaisuus on ennakoitavissa, kun avioehdossa on sovittu etukäteen mitä tapahtuu raha-asioille avioerotilanteessa tai puolison menehtyessä.

Valtaosa suomalaisista tekee avioehdon joko pitääkseen tietyn omaisuuden vain toisen puolison nimissä tai selkeyttääkseen taloudellisia suhteitaan. Yrittäjät, uusperheelliset, sijoittamista harrastavat ovat aktiivisia avioehdon laatijoita, mutta nykyisin varsinkin nuoret avioparit pitävät omannäköisen avioehdon laatimista normaalina ja tavanomaisena oman talouden hoitamisena. Avioehto ei ole välttämätön asiakirja, mutta koska avioliitto on juridisesti taloudellinen sopimus puolisoiden välillä, kannattaa avioliiton vaikutus eli sen mukanaan tuomat velvollisuudet ja oikeudet käydä puolison kanssa läpi.

Kolme yleisintä kysymystä avioehdosta

  1. Ennakoiko avioehto avioeroa? Ei. Avioehto ei tee avioliitosta ”ehdollista”. Yleensä avoin keskustelu parisuhteen raha-asioista lisää luottamusta puolisoiden välillä.
  2. Vaikuttaako avioehto avioliiton aikana? Ei. Avio-oikeus tai osittainen avio-oikeus toteutetaan avioliiton päättyessä.
  3. Milloin avioehdon voi tehdä? Avioehdon toi tehdä joko ennen naimisiin menoa tai milloin tahansa avioliiton aikana. Jos avioliitto on jo solmittu, puolisoa ei voi kuitenkaan velvoittaa tekemään avioehtoa.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avioehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme>>

Kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluun!

Jätä yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin asiakaspalvelumme on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Halutessasi voit myös soittaa meille numeroon 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Jätä yhteydenottopyyntö >>

Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakipaperit helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Lataa hyödyllinen miniopas

Tiedätkö riittävästi avioehdosta? Lataa asiantuntijoidemme laatima miniopas avioehdosta, niin tiedät kaiken tarpeellisen.

Miniopas avioehdosta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas avioliiton lakiasioista

Lexlyn asiantuntijoiden laatimasta minioppaasta saat kaiken tarvittavan tiedon avioliiton lakiasioista.

Opas avioliiton lakiasioista

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Yhteinen koti ja avioehto

Mitä puolisoiden kodille tapahtuu avioerossa ilman avioehtoa? Avioehdon avulla naimisiin menossa oleva pariskunta tai jo naimisissa oleva aviopari voi sopia, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Avioehdon voi myös rajata koskemaan vain toista puolisoa tai vain tiettyä osaa omaisuudesta.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Pi­tää­kö avio­eh­dos­sa olla to­dis­ta­jat?

Kyllä. Mikäli avioehtosopimusta ei ole laadittu muotomääräysten mukaisesti, on sopimus mitätön. Kirjallisesti laaditusta, päivätystä ja osapuolten allekirjoittamasta sopimuksesta tulee siis löytyä myös kahden esteettömän todistajan allekirjoitus.

Lue kokonaan
Artikkeleita avioehdosta. Kannattaako avioehto? Lue lisää Lexlyn sivuilta - Lexly.fi

Kaikki mitä sinun tulee tietää avioehdosta

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken tarpeellisen avioehdosta sekä siitä, missä tilanteessa se kannattaa ehdottomasti tehdä. 

Lue kokonaan