Mitä hyötyä avioehdosta on?
Avioehto on avioparin keskinäinen sopimus siitä, kuinka mikä osa kummankin puolison omaisuudesta on avio-oikeuden alaista silloin, kuin avioliitto joskus päättyy.
Avio-oikeus tarkoittaa, että kummankin puolison omaisuus lasketaan yhteen ja puolitetaan (50% ja 50%). Avioehto täytyy tehdä laissa määritellyssä muodossa paperille. Molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa avioehtosopimus kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Avioehto tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa (DVV), jotta se tulee voimaan.
Avioehdon merkittävimmät hyödyt omalle taloudelle
- Reiluus. Puolisot saavat itse päättää, millaiset taloudelliset ratkaisut sopivat juuri heille.
- Turvallisuus. Avioehto mahdollistaa tietyn omaisuuden kuten yritysomaisuuden ja perintöjen sulkemisen avio-oikeuden ulkopuolelle.
- Ennakoitavuus. Taloudellinen tulevaisuus on ennakoitavissa, kun avioehdossa on sovittu etukäteen mitä tapahtuu raha-asioille avioerotilanteessa tai puolison menehtyessä.
Valtaosa suomalaisista tekee avioehdon joko pitääkseen tietyn omaisuuden vain toisen puolison nimissä tai selkeyttääkseen taloudellisia suhteitaan. Yrittäjät, uusperheelliset, sijoittamista harrastavat ovat aktiivisia avioehdon laatijoita, mutta nykyisin varsinkin nuoret avioparit pitävät omannäköisen avioehdon laatimista normaalina ja tavanomaisena oman talouden hoitamisena. Avioehto ei ole välttämätön asiakirja, mutta koska avioliitto on juridisesti taloudellinen sopimus puolisoiden välillä, kannattaa avioliiton vaikutus eli sen mukanaan tuomat velvollisuudet ja oikeudet käydä puolison kanssa läpi.
Kolme yleisintä kysymystä avioehdosta
- Ennakoiko avioehto avioeroa? Ei. Avioehto ei tee avioliitosta ”ehdollista”. Yleensä avoin keskustelu parisuhteen raha-asioista lisää luottamusta puolisoiden välillä.
- Vaikuttaako avioehto avioliiton aikana? Ei. Avio-oikeus tai osittainen avio-oikeus toteutetaan avioliiton päättyessä.
- Milloin avioehdon voi tehdä? Avioehdon toi tehdä joko ennen naimisiin menoa tai milloin tahansa avioliiton aikana. Jos avioliitto on jo solmittu, puolisoa ei voi kuitenkaan velvoittaa tekemään avioehtoa.