Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Pitääkö avioehdossa olla todistajat

Kyllä. Mikäli avioehtosopimusta ei ole laadittu muotomääräysten mukaisesti, on sopimus mitätön. Kirjallisesti laaditusta, päivätystä ja osapuolten allekirjoittamasta sopimuksesta tulee siis löytyä myös kahden esteettömän todistajan allekirjoitus.

Avioehdon todistajien tulee olla esteettömiä

Todistajan esteettömyys tarkoittaa, ettei todistajana voi toimia kumpikaan sopimuksen osapuolista tai heidän lähisukulaisensa (esimerkiksi lapsi, vanhempi tai sisarus). Todistajan tulee lisäksi olla 15-vuotta täyttänyt, oikeustoimikelpoinen ja ymmärtää todistamisen merkitys.

Todistajien ei tarvitse tietää avioehdon sisältöä

Todistajan ei kuitenkaan tarvitse tietää, että allekirjoitettava asiakirja on avioehto, eikä siten myöskään asiakirjan tarkempaa sisältöä. Sopimuksen voi allekirjoittaa samaan aikaan todistajien läsnä ollessa tai vaihtoehtoisesti hankkia todistajien allekirjoitukset myöhemmin. Mikäli todistajat allekirjoittavat sopimuksen vasta myöhemmin, tulee avioehtosopimuksen osapuolien pystyä osoittamaan heille, että he ovat allekirjoittaneet sopimuksen aiemmin omakätisesti.

Todistajat allekirjoittavat vasta sopimusosapuolien jälkeen

Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa aina muistaa, että todistajat eivät voi allekirjoittaa sopimusta ennen kuin itse sopimusosapuoli on sen allekirjoittanut. Mikäli siis toinen puolisoista allekirjoittaa avioehdon kahden todistajan läsnä ollessa ja toinen puoliso vasta esimerkiksi seuraavana päivänä, tulee asiakirjaan hankkia todistajat myös myöhemmin allekirjoittaneen puolison osalta.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avioehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta