Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä kodille tapahtuu avioerossa?

Omaisuuden jakaminen avioerossa

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus jaetaan lain mukaan, eli käytännössä heidän koko omaisuutensa yhteensä jaetaan puoliksi eroavan parin kesken. Tämä voi toki tuntua epäreilulta puolisolle, joka on tuntuvasti varakkaampi kuin toinen. Varakkaammalla osapuolella on nimittäin velvollisuus maksaa tasinkoa ex-puolisolleen, kunnes tilit ovat tasan.  

Lainaa ex-puolison takia?

Jos eroavalla avioparilla ei ole avioehtoa ja toinen osapuoli omistaa yhteisessä käytössä olevan asunnon täysin, tilanne voi tulla erittäin tukalaksi asunnon omistajalle. Jos aviopareilla on muuten yhtä paljon omaisuutta, mutta toinen omistaa puolen miljoonan asunnon, joutuu hän maksamaan puolet asunnon arvosta tasinkona toiselle.

Harvalla löytyy tällaisia summia heti käytettäväkseen, joka saattaa johtaa oman rakkaan kodin myymiseen tai lainan ottamiseen vain sen takia, että saa tarvittavat rahat kasaan ex-puolisolleen. Asiat helpottuvat silloin, kun asunto on ostettu yhdessä puoliksi, mutta näissäkin tilanteissa toisen puolison on “ostettava toinen ulos” asunnosta, tai puolisoiden täytyy myydä asunto kokonaan pois. 

Yhteisen kodin kohtalosta voi sopia avioehdolla

Kun eroavalla avioparilla on avioehto, he ovat jo etukäteen sopineet, mitä heidän avio-oikeuden alaiselle omaisuudelle tapahtuu erotilanteessa. Jos puolisot ovat päättäneet laatia täysin poissulkevan avioehdon, omaisuutta ei jaeta erotilanteessa, vaan puolisot pitävät heidän omistamansa omaisuuden. Avioehdon ei kuitenkaan aina tarvitse olla täysin poissulkeva, vaan pariskunta voi esimerkiksi sopia ainoastaan siitä, mitä asunnon jaolle tehdään erotilanteessa.

Avioehdon tekeminen on helppoa Lexlyn verkkopalvelussa tai asiantuntevan perhejuristimme kanssa. 

Kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluun asiakaspalvelu@lexly.fi tai 010 3379 150.

Lue lisää aiheesta