"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Miten avoliitto solmitaan?

Pitääkö avoliitto rekisteröidä?

Avoliiton solmiminen ei edellytä sopimusta eikä avoliittoa tarvitse rekisteröidä. Näin ollen avoliiton alkamiskohtaa on usein vaikea määritellä, vaan avoliittoon ajaudutaan, kun seurustelusuhde vakiintuu siihen pisteeseen, että muutetaan samaan osoitteeseen asumaan.

Mitä laki säätää avoliitosta?

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamista koskeva laki eli avoliittolaki koskee miltei ainoastaan omaisuuden jakamista avoliiton päättyessä eroon tai avopuolison kuolemaan. Avoliittolakia sovelletaan vain avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai joilla on yhteinen lapsi. Avoliittolakia ei enää sovelleta, mikäli puolisot solmivat avioliiton.

Avoliittolaki on pitkälti tahdonvaltainen, eli avopuolisot voivat sopia keskenään toisin kuin laissa määrätään. Mikäli avoliittolakia sovelletaan suhteeseen, eron sattuessa puolisolta voi vaatia taloudellista korvausta tiettyjen edellytysten täyttyessä. Lain nojalla kumpi vain puolisoista voi myös vaatia omaisuuden erottelua avoliiton päättyessä eroon.

Mitä asiakirjoja avoparilla kannattaa olla?

Avoehdolla voidaan sopia yhteisen talouden purkamisesta avoliiton eron varalta. Omaisuuden jakamisesta kannattaa sopia etukäteen, sillä laki määrää vain rajallisesti avopuolisoiden taloudellisista asioista. Avoehto kannattaa tehdä kirjallisesti: se on helpoin tapa välttyä suurilta riidoilta koskien yhteisiä raha-asioita.

Testamentti on ainut tapa turvata avolesken asema puolison kuoleman varalta, sillä laki ei anna samanlaista turvaa avopuolisoille kuin aviopuolisoille. Mikäli haluaa esimerkiksi turvata avopuolisolleen hallintaoikeuden yhteiseen kotiin tai jättää hänelle muuta omaisuutta, on testamentti ainoa keino tähän. 

Kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluun!

Jos jokin avoliiton lakiasioissa mietityttää, kysy rohkeasti lisää asiakaspalvelustamme. Voit jättää soittopyynnön oheisella lomakkeella tai soittaa numeroon 010 3379 150.  Jätä yhteydenottopyyntö >>

Lue lisää aiheesta