Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Naimisiin talouden turvaamiseksi?

Avoehdon lisäksi avopuolisoiden kannattaa harkita ainakin seuraavien asiakirjojen laatimista:

Velkakirja

Kannattaa tehdä, jos rahoitatte yhteisesti omistamaanne omaisuutta eri tavalla kuin sitä omistatte.

Testamentti

Kannattaa tehdä, jos haluatte turvata toistenne talouden kuolemantapauksessa ja periä toisenne. Avopuoliso ei peri ilman testamenttia eikä avopuoliso saa avioleskelle kuuluvia lesken oikeksia. Testamenttia kannattaa harkita esimerksi avopuolison asumisen turvaamiseksi. Testamenttimääräyksiin vaikuttaa yleensä merkittävällä tavalla se, onko avopuolisoilla yhteisiä ja/tai omia lapsia. Myös lasten alaikäisyydellä on merkitystä.  

Edunvalvontavaltakirja

Tekemällä edunvalvontavaltakirjat eli edunvalvontavaltuutukset, voitte antaa toinen toisillenne valtuutuksen hoitaa asioita ja tehdä päätöksiä toistenne puolesta, jos jomman kumman toimintakyky syystä tai toisesta heikkenee tulevaisuudessa. Ilman edunvalvontavaltuutusta asioiden hoitaminen monimutkaistuu, jos puoliso joutuu esimerkiksi auto-onnettomuuteen taikka sairastuu vakavasti. Tällöin puolisolle määrättäisiin edunvalvoja ja asioita hoidettaisiin tällöin viranomaisen ohjauksessa ja valvonnassa.

Kiinnostavatko avoliiton lakiasiat? Kannattaa tutustua tarkemmin myös erilliseen avopuolisoille koostettuun kokonaisuuteen tärkeistä lakiasioista >> 

Sittenkin naimisiin?

Joskus avioliitto on kuitenkin taloudellisesti ja verotuksellisesti erittäin järkevä vaihtoehto, sillä aviopuolison asema on juridisesti aina turvatumpi kuin avopuolison. Esimerkiksi aviolesken asumisen suoja vainajan ja lesken viimeisessä yhteisessä kodissa menee jopa rintaperillisten eli lasten ja lastenlasten lakiosasuojan edellä. Avoleskellä ei sen sijaan ole tällaistä asumisoikeutta. Lisäksi avopuoliso joutuu maksamaan enemmän perintöveroja kuin aviopuoliso, jos avopuolisoilla ei ole yhteisiä lapsia.  

Tutustu myös, mikä on avioliitto juristin silmin katsottuna>>

Kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluun!

Jos jokin avoliiton lakiasioissa mietityttää, kysy rohkeasti lisää asiakaspalvelustamme. Voit jättää soittopyynnön oheisella lomakkeella tai soittaa numeroon 010 3379 150.

Jätä yhteydenottopyyntö >>

Lue lisää aiheesta