Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Edunvalvontavaltakirjan hyödyt

Laatimalla edunvalvontavaltakirjan voit järjestää omien asioittesi hoidon etukäteen siltä varalta, ettet myöhemmin kykene hoitamaan niitä. 

Kuka voi tehdä edunvalvontavaltakirjan?

Kaikki täysi-ikäiset henkilöt jotka ymmärtävät edunvalvontavaltakirjan sisällön ja merkityksen voivat laatia edunvalvontavaltakirjan. Valtakirja tulee laatia hyvissä ajoin sillä henkilö, jolla on esimerkiksi pitkälle edennyt muistisairaus, ei luultavasti enää kykene ymmärtämään edunvalvontavaltakirjan sisältöä eikä näin ollen voi enää tehdä edunvalvontavaltakirjaa. 

Miten edunvalvontavaltakirja laaditaan?

Edunvalvontavaltakirja tulee laatia kirjallisesti. Alkuperäinen edunvalvontavaltakirja vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa vasta siinä vaiheessa, kun et enää itse kykene hoitamaan asioitasi. On tärkeää säilyttää valtakirja turvallisessa paikassa. Voit esimerkiksi antaa alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan valtuutetulle säilytettäväksi tai voit laatia kaksi alkuperäistä edunvalvontavaltakirjaa, yhden kappaleen itsellesi ja toisen valtuutetulle. 

Mitä hyötyä edunvalvontavaltakirjasta on?

Edunvalvontavaltakirjan hyötynä on, että voit itse päättää kuka hoitaa asioitasi, kun et enää kykene siihen itse. Voit tehdä yksityiskohtaisia määräyksiä siitä, miten omaisuuttasi tulisi hoitaa. Liian suppeasti laadittu edunvalvontavaltakirja ei anna valtuutetulle oikeutta kaikkiin toimiin. Mikäli esimerkiksi haluat, että valtuutetulla on oikeus myydä kiinteistö tai lahjoittaa omaisuuttasi, tulee näistä olla nimenomainen määräys edunvalvontavaltakirjassa. Haittana voi olla, että ensisijainen valtuutettu voi olla esteellinen hoitamaan asioitasi, jos esimerkiksi olette molemmat saman kuolinpesän osakkaita. Siksi olisi hyvä määrätä esteetön varavaltuutettu tämänkaltaisia tilanteita varten. 

Laatimalla edunvalvontavaltakirjan voit itse päättää onko valtuutetulla tilintekovelvollisuutta Digi- ja väestötietovirastolle ja tulisiko valtuutetun saada palkkio. Mikäli edunvalvontavaltakirja jää tekemättä ja se henkilö, joka olisi voinut toimia valtuutettuna määrätään edunvalvojaksesi, kuuluu hänelle vuosittainen tilintekovelvollisuus.  

Edunvalvontavaltakirjan vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen Digi- ja väestötietovirastossa on huomattavasti kevyempi ja nopeampi menettely kuin edunvalvojan määrääminen käräjäoikeudessa.

Jokaisen täysi-ikäisen henkilön olisi hyvä laatia edunvalvontavaltakirja, sillä sen hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin haitat. Käyttämällä asiantuntija-apua pienenee riski liian suppeasta ja tai väärin laaditusta edunvalvontavaltakirjasta ja sen aiheuttamista haitoista.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltakirja on silloin, kun kaikki on kunnossa.

Tee verkossa

85 €

Juristin kanssa

280€

85

Voit tehdä edunvalvontavaltakirjan itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

280

Tee edunvalvontavaltakirja kiinteään hintaan edunvalvontaoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.