Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Asioiden hoito edunvalvontavaltuutuksella

Tämän artikkelin liitteenä on kuva Edunvalvontavaltuutuksen polku, jossa kuvataan, miten asiat etenevät edunvalvontavaltuutuksen laatimisesta sen voimaantuloon. Kuvassa olevat numerot on tässä artikkelissa kirjoitettu auki.

Edunvalvontavaltuutuksen polku

1. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen

Jotta varmistat, että asiat hoituvat juuri sinulle itsellesi mieluisalla tavalla myös silloin, jos et itse enää kykenisi asioistasi huolehtimaan, sinun tulee laatia edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrätä itse toivomasi henkilön hoitamaan asioitasi. Voit määrätä, mitä asioita puolestasi saa hoitaa, ainoastaan taloudellisia vai myös henkilöösi eli terveyteesi liittyviä asioita. Voit lisäksi määrätä, millä laajuudella puolestasi voidaan toimia ja onko valtuutetullasi esimerkiksi oikeus keskustella asioistasi läheistesi kanssa. Edunvalvontavaltuutus tulee tehdä silloin, kun kaikki on vielä hyvin eikä oma toimintakykysi ole alentunut merkittävästi. Säilytä valtuutusta paikassa, johon myös valtuutetulla on pääsy.

 2. Tarve edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle

Sairastut vakavasti ja ilmenee tarve edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle.

3. Lääkärin arvio

Ennen kuin asiassa voidaan edetä, lääkärin tulee arvioida toimintakykysi rajoitteet ja terveydentilasi. Tässä kohtaa sinun tulee siis hankkia lääkärinlausunto.

4. Hakemus edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle

Hakemus edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle toimitetaan Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) hyväksyttäväksi. Alkuperäisen edunvalvontavaltuutuksen liitteenä tulee toimittaa lääkärinlausunto, josta ilmenee terveydentilasi.

5. Viranomaisen hyväksyntä

On hyvä etukäteen tiedostaa, että asian käsittely DVV:ssä kestää noin 3 kuukautta. Ennen kuin valtuutus on tullut viranomaisen hyväksymänä voimaan, ei valtuutetullasi ole oikeutta toimia puolestasi.

6. Valtuutetun velvollisuudet ja omaisuusluettelo

Kun edunvalvontavaltuutus on tullut voimaan, tulee nimeämäsi valtuutetun toimittaa 3 kk:n sisällä viranomaiselle omaisuusluettelo eli tieto varoistasi ja veloistasi. Erillistä vuositiliä valtuutetun ei tarvitse toimittaa, ellet ole niin edunvalvontavaltakirjassa itse määrännyt. Edunvalvontavaltuutuksessa nimeämäsi henkilön tulee toiminnassaan noudattaa määräyksiä, joita olet valtuutuksella antanut.

7. Valtuutuksen voimassaolo

Edunvalvontavaltuutuksen voimassaolo lakkaa, jos kuolet, et enää ole edunvalvonnan tarpeessa, sinulle määrätään viranomaisen toimesta edunvalvoja tai valtuutettu luopuu itse tehtävästään. Päätöstiliä ei tarvita, jos olet edunvalvontavaltakirjassasi poistanut päätöstilivelvollisuuden.

Lue lisää aiheesta

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltakirja on silloin, kun kaikki on kunnossa.

Tee verkossa

85 €

Aika juristille

185 €

85

Voit tehdä edunvalvontavaltakirjan itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

alkaen 185

Haluatko tehdä edunvalvontavaltakirjan juristin kanssa? Varaa aika maksuttomaan alkukeskusteluun.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.