Mitä edunvalvontavaltakirjaan kannattaa kirjata?

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuteen katsova asiakirja, jolla henkilö voi valtuuttaa omat luottoihmisensä hoitamaan taloudellisiaan ja hoitoaan koskevia asioita, jos itse ei siihen kykene. Edunvalvontavaltakirjan sisältö räätälöidään valtuuttajan oman tahdon ja tilanteen mukaisesti.

Edunvalvontavaltakirja antaa laajat oikeudet valtuutetulle toimia – Tämä on hyvä asia!
Edunvalvontavaltakirjassa on yleislauseke, joka antaa valtuutetulle oikeuden toimia irtainta omaisuutta ja henkilöä koskevissa asioissa, esimerkiksi laatimaan hoitosopimuksia ja edustamaan valtuuttajaa viranomaisessa sekä perinnönjaossa. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa kirjata edunvalvontavaltakirjaan:

 

  • Kiinteä omaisuus (eli kesämökkiä, peltoa, metsää, omakotitaloa): Saako valtuutettu hoitaa ja tarvittaessa myydä myös tällaista omaisuuttasi? Edunvalvontavaltakirjassa on mahdollista määrittää kiinteistön myynnin etusijajärjestys.
  • Lahjoitukset: Haluatko, että valtuutettu pystyy lahjoittamaan omaisuuttasi? Antamaan syntymäpäivälahjoja tai tekemään suurempia lahjoituksia määräämällesi henkilölle?
  • Sukupolvenvaihdos: Onko tulevaisuuden suunnitelmissa sukupolvenvaihdos yrityksen tai maatilan osalta?
  • Yritysvarallisuus: Onko sinulla yritysvarallisuutta? Haluatko, että eri henkilö toimii valtuutettuna yritykseesi liittyvissä asioissa?
  • Perinnöstä ja hallintaoikeudesta luopuminen: Haluatko, että valtuutetulla on oikeus tarvittaessa luopua sinulle tulevasta perinnöstä? Tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, ettet tarvitse taloudellisesti perintöä tai sitä olisi hankala hoitaa.
  • Esteetön valtuutettu: Edunvalvontavaltakirjaan usein nimetään valtuutetuiksi lähimmät sukulaiset, kuten aviopuoliso, lapset ja sisarukset. On mahdollista, että eteen tulee tilanteita, joissa ensisijainen valtuutettu on esteellinen toimimaan puolestasi. Tällöin tarvitaan esteetöntä valtuutettua, joka voi olla esim. ystäväsi.

 

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

85

Edunvalvontavaltakirja verkossa 10.5. saakka -30% koodilla ÄITI30.

Tee itse verkossa
Saat rahasi takaisin, jos et ole tyytyväinen verkkopalvelussa ostamaasi asiakirjaan.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltakirja on silloin, kun kaikki on kunnossa.