Miten edunvalvontavaltuutus eroaa muista valtuutuksista?

Edunvalvontavaltuutus on varautumista valtuuttajan mahdollisen toimintakyvyttömyyden varalle. Edunvalvontavaltakirjassa määrätään ennalta se henkilö tai ne henkilöt, jotka huolehtivat asioistasi, kun et itse siihen esimerkiksi sairauden takia pysty. Toisin kuin tavallinen valtakirja, edunvalvontavaltakirja tulee voimaan vasta kun se on vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa eli entisessä maistraatissa. Vahvistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajasta.

Tavallinen valtakirja pätee silloin, kun olet vielä toimintakykyinen

Vahvistetulla edunvalvontavaltakirjalla valtuutettu pystyy muun muassa maksamaan valtuuttajan tililtä valtuuttajan laskuja sekä hoitamaan valtuutetun pankkiasioita ja muita taloudellisia asioita.  Vahvistetun edunvalvontavaltakirjan avulla valtuutettu voi esimerkiksi myydä valtuuttajan omaisuutta ja maksaa tämän laskuja.  Tavallisella valtakirjalla puolestaan hoidetaan yleensä vain valtakirjassa nimettyjä asioita silloin, kun valtuuttaja on vielä toimintakykyinen. Edunvalvontavaltakirjassa puolestaan voidaan antaa hyvinkin laajat valtuudet hoitaa valtuuttajan asioita.

Muista nimetä myös varavaltuutettu

Edunvalvontavaltakirjaan voi, ja kannattaa, ottaa varsinaisen valtuutetun lisäksi myös vara- ja toissijaisia valtuutettuja siltä varalta, että varsinainen valtuutettu on estynyt hoitamaan valtuutetun tehtävää esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Myös puolison asioiden hoitaminen edellyttää valtuutusta

On hyvä muistaa, että puolisosi tai läheisesi ei voi ilman asianmukaisia valtuuksia automaattisesti hoitaa pankkiasioitasi. Hyvin laaditulla ja kattavalla edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että asioitasi hoitaa valitsemasi luotettu henkilö ja vaikka itse sairastuisit, tulee asiasi hoidettua. Edunvalvontavaltakirja on ikään kuin vakuutus, jolla varaudut tulevaan ja se tulisi olla tehtynä jokaisella 18-vuotta täyttäneellä.

 

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

85

Edunvalvontavaltakirja itse verkkopalvelussa tehtynä 85 €, juristin kanssa laadittuna 250 €/h.

Tee itse verkossa
Saat rahasi takaisin, jos et ole tyytyväinen verkkopalvelussa ostamaasi asiakirjaan.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltakirja on silloin, kun kaikki on kunnossa.