Edunvalvontavaltakirja
Edunvalvontavaltakirjalla valtuuttaja, siis sinä itse, pystyt määräämään, kuka saa ja voi hoitaa asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee. Tekemällä edunvalvontavaltakirjan voit itse nimetä omat luottohenkilösi valtuutetuksi ja valtuutetun varahenkilöiksi.
Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa?
On yleinen harhaluulo, että aviopuolisolla, aikuisella lapsella tai muulla läheisellä ihmisellä olisi oikeus hoitaa tärkeitä käytännön asioita kuten pankkiasioita ja verotusasioita, jos itselle sattuisi onnettomuus tai jos sairastuisi. Aikuisen ihmisen puolesta toimiminen vaatii kuitenkin aina erityisen luvan. Tätä lupaa kutsutaan edunvalvontavaltuutukseksi.
Milloin tehdään edunvalvontavaltuutus?
Se tulee antaa ennakkoon, silloin kun edunvalvontavaltuutukselle ei ole tarvetta. Kukaan toinen ei voi hoitaa asioita puolestasi ilman valtakirjaa.
Edunvalvontavaltuutus annetaan asiakirjalla, jota kutsutaan edunvalvontavaltakirjaksi. Edunvalvontavaltakirjassa nimetään itse valitut henkilöt hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi, jos lääkäri toteaa sinut kyvyttömäksi huolehtimaan omista asioistasi.
Olet ehkä törmännyt netissä sivustoihin, joissa sinulle tarjotaan ilmaiseksi edunvalvontavaltuutus lomake. Ole kuitenkin tarkkana, sillä edunvalvontavaltakirja ei ole vapaamuotoinen valtakirja. Edunvalvontavaltakirja on määrämuotoinen juridinen asiakirja. Se päivätään, allekirjoitetaan ja todistetaan, ja sitä säilytetään pahan päivän varalle. Edunvalvontavaltakirjaa ei rekisteröidä minnekään. Tarpeen mukaan edunvalvontavaltakirjaa päivitetään.
Mikä on edunvalvontavaltakirja?
Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuusvaltakirja. Edunvalvontavaltakirjassa annetaan valitsemillesi luottohenkilöille juridiset oikeudet hoitaa asioitasi tulevaisuudessa, jos oma toimintakykysi heikkenee. Vaikka teet edunvalvontavaltakirjan nyt, se voi astua voimaan vasta - ja ainoastaan - jos et itse kykene huolehtimaan omista asioistasi.
Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.