Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

Jokaisen, jolla on sellainen läheinen henkilö, jonka huomaan luottaa omat asiansa, kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus. Kokemuksemme mukaan asiat tulevat toisen puolesta parhaiten hoidetuiksi, kun niitä on mahdollisimman helppoa ja selkeää hoitaa. Edunvalvontavaltakirjan avulla tämä on mahdollista.

Mihin edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan

Edunvalvontavaltuutuksella on siis mahdollista etukäteen antaa toiselle henkilölle oikeus hoitaa omia asioita sellaisessa tilanteessa, jossa ei itse terveydellisestä syystä pysty niitä enää hoitamaan. Käytännössä tämä tapahtuu laatimalla edunvalvontavaltakirja. Valtakirjan voi valita koskemaan taloudellisten asioiden ohella myös niin sanottuja henkilöä koskevia asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi terveydentilaan tai hoitoon liittyvät päätökset. Edunvalvontavaltakirjan voi laatia Lexlyn verkkopalvelussa tai yhdessä lakimiehemme kanssa. 

Edunvalvontavaltuutus vaatii vahvistuksen

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Se antaa turvaa sen varalta, että et pysyvästi tai tilapäisesti pystyisi hoitamaan omia asioitasi. Valtuutetun oikeus hoitaa asioistasi alkaa vasta silloin, kun on olemassa jokin terveydellinen syy, minkä vuoksi valtakirja on tarpeen saattaa voimaan. Silloin valtakirjan käyttöönotto vaatii lääkärintodistusta ja vahvistusta Digi- ja väestötietovirastossa. 

Edunvalvontavaltakirjaan on mahdollista tehdä myöhemmin muutoksia, jos oma tahto tai lähipiiri muuttuu. Jos muutostarpeita ei tule, niin valtakirja on turvanasi eikä se millään tavalla vanhene vuosien kuluessa. 

Edunvalvontavaltuutuksella oma ääni kuuluviin

Jos edunvalvontavaltakirja on jäänyt laatimatta ja oma hahmotuskyky ei enää riitä valtuutuksen laatimiseen, ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautua holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan määräämiseen. Tämän määräyksen mukana tulee tiettyjä hallinnollisia velvollisuuksia kuten vuositilivelvollisuus, josta ei ole mahdollista sopia toisin. Lisäksi holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan toimintaraami on tiukka, eikä siinä ole mahdollisuuksia joustoon. Toisen puolesta asioiminen edunvalvontavaltakirjan nojalla on huomattavasti yksinkertaisempaa ja sujuvampaa kun edunvalvontavaltakirjassa pystytään antamaan yksilöllisiä ohjeita ja toimivaltuuksia asioiden hoitoon. Tällä tavalla voit varmistua siitä, että asioitasi hoitaa juuri tietty, haluamasi henkilö ja lisäksi hänellä on mahdollisuus hoitaa ne juuri haluamallasi tavalla.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme >>