"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

Mihin edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan

Edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista etukäteen antaa toiselle henkilölle oikeus hoitaa omia asioita sellaisessa tilanteessa, jossa ei itse terveydellisestä syystä pysty niitä enää hoitamaan. Käytännössä tämä tapahtuu laatimalla edunvalvontavaltakirja. Edunvalvontavaltakirjan voi valita koskemaan taloudellisten asioiden ohella myös niin sanottuja henkilöä koskevia asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi terveydentilaan tai hoitoon liittyvät päätökset. Edunvalvontavaltakirjan voi laatia Lexlyn verkkopalvelussa tai yhdessä lakimiehemme kanssa. 

Edunvalvontavaltuutus vaatii vahvistuksen

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Se antaa turvaa sen varalta, että et pysyvästi tai tilapäisesti pystyisi hoitamaan omia asioitasi. Valtuutetun oikeus hoitaa asioistasi alkaa vasta silloin, kun on olemassa jokin terveydellinen syy, minkä vuoksi edunvalvontavaltakirja on tarpeen saattaa voimaan.  Edunvalvontavaltakirjan voimaantulo vaatii lääkärintodistusta ja vahvistusta Digi- ja väestötietovirastossa. 

Edunvalvontavaltakirjaan on mahdollista tehdä myöhemmin muutoksia, jos oma tahto tai lähipiiri muuttuu. Jos muutostarpeita ei tule, kerran tehty edunvalvontavaltakirja on turvanasi eikä vanhene vuosien kuluessa. 

Edunvalvontavaltuutuksella oma ääni kuuluviin

Jos edunvalvontavaltakirja on jäänyt tekemättä ja oma hahmotuskyky ei enää riitä valtuutuksen laatimiseen, ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautua holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan määräämiseen. Tämän määräyksen mukana tulee tiettyjä hallinnollisia velvollisuuksia kuten vuositilivelvollisuus, josta ei ole mahdollista sopia toisin. Lisäksi holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan toimintaraami on tiukka, eikä siinä ole mahdollisuuksia joustoon.

Toisen puolesta asioiminen edunvalvontavaltakirjan nojalla on huomattavasti yksinkertaisempaa ja sujuvampaa kun edunvalvontavaltakirjassa pystytään antamaan yksilöllisiä ohjeita ja toimivaltuuksia asioiden hoitoon. Tällä tavalla voit varmistua siitä, että asioitasi hoitaa juuri haluamasi henkilö ja juuri haluamallasi tavalla.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta