Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Mitä edunvalvontavaltakirjaan kannattaa kirjata?

Edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuteen katsova asiakirja, jolla henkilö voi valtuuttaa omat luottoihmisensä hoitamaan taloudellisiaan ja hoitoaan koskevia asioita, jos itse ei siihen kykene. Edunvalvontavaltakirjan sisältö räätälöidään valtuuttajan oman tahdon ja tilanteen mukaisesti.

Mitä edunvalvontavaltakirjassa kannattaa huomioida

Edunvalvontavaltakirja antaa laajat oikeudet valtuutetulle toimia – Tämä on hyvä asia!
Edunvalvontavaltakirjassa on yleislauseke, joka antaa valtuutetulle oikeuden toimia irtainta omaisuutta ja henkilöä koskevissa asioissa, esimerkiksi laatimaan hoitosopimuksia ja edustamaan valtuuttajaa viranomaisessa sekä perinnönjaossa. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa kirjata edunvalvontavaltakirjaan:

Kiinteä omaisuus

(koskee esimerkiksi kesämökkiä, peltoa, metsää, omakotitaloa): Saako valtuutettu hoitaa ja tarvittaessa myydä myös tällaista omaisuuttasi? Edunvalvontavaltakirjassa on mahdollista määrittää kiinteistön myynnin etusijajärjestys.

Lahjoitukset

Haluatko, että valtuutettu pystyy lahjoittamaan omaisuuttasi? Antamaan syntymäpäivälahjoja tai tekemään suurempia lahjoituksia määräämällesi henkilölle?

Sukupolvenvaihdos

Onko tulevaisuuden suunnitelmissa sukupolvenvaihdos yrityksen tai maatilan osalta?

Yritysvarallisuus

Onko sinulla yritysvarallisuutta? Haluatko, että eri henkilö toimii valtuutettuna yritykseesi liittyvissä asioissa?

Perinnöstä ja hallintaoikeudesta luopuminen 

Haluatko, että valtuutetulla on oikeus tarvittaessa luopua sinulle tulevasta perinnöstä? Tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, ettet tarvitse taloudellisesti perintöä tai sitä olisi hankala hoitaa.

Esteetön valtuutettu

Edunvalvontavaltakirjaan usein nimetään valtuutetuiksi lähimmät sukulaiset, kuten aviopuoliso, lapset ja sisarukset. On mahdollista, että eteen tulee tilanteita, joissa ensisijainen valtuutettu on esteellinen toimimaan puolestasi. Tällöin tarvitaan esteetöntä valtuutettua, joka voi olla esim. ystäväsi.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.