"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on edunvalvontavaltakirjasta?

Edunvalvontavaltakirja toimii kuin vakuutus: se on toiselle ihmiselle kaiken varalta annettu valtakirja hoitaa sinun asioitasi ja päättää puolestasi, jos oma toimintakykysi tulevaisuudessa heikkenisi sairauden tai onnettomuuden seurauksena. Jos elät elämäsi loppuun täysin toimintakykyisenä, valtuutusta ei koskaan tarvita. Jos taas tarvitset apua, valtakirjan nojalla itse määräämäsi henkilö voi toimia puolestasi joustavasti ja suhteellisen helposti.

Edunvalvontavaltakirjan merkittävimmät hyödyt

  • Helppous. Edunvalvontavaltakirjan nojalla toisen ihmisen asioiden hoitaminen on huomattavasti helpompaa, joustavampaa ja nopeampaa kuin perinteisenä edunvalvojana toimiminen.
  • Määräysvalta. Edunvalvontavaltakirjaan voit merkitä valtuutetuksi ja hänen varahenkilöikseen juuri ne henkilöt, joille haluat tämän tehtävän uskoa ja joiden kykyyn hoitaa asioitasi sinä luotat. Voit myös määritellä, kuinka haluat asioitasi hoidettavan. Laatimalla edunvalvontavaltakirjan omat asiasi pysyvät omissa käsissäsi silloinkin, kun oma toimintakykysi on heikentynyt.
  • Edullisuus. Edunvalvontavaltakirja on perinteistä edunvalvontaa edullisempi tapa hoitaa toisen ihmisen asioita. Perinteiseen edunvalvontaan liittyy aina vähintäänkin vuosittaisia viranomaismaksuja, kun taas edunvalvontavaltakirjan kustannukset rajautuvat valtakirjan laatimiseen ja sen mahdolliseen vahvistamiseen.

 

Suurin osa niistä suomalaisista, jotka ovat laatineet oman edunvalvontavaltakirjan, haluavat ennen muuta helpottaa läheistensä elämää. Edunvalvontavaltuutettuna toimiminen on selvästi helpompaa ja joustavampaa kuin edunvalvojana toimiminen. Toinen merkittävä syy on mahdollisuus päättää omista asioista silloinkin, kun oma toimintakyky on mennyt. Kolmas syy on taloudellinen; edunvalvontavaltuutus tulee ajan mittaa huomattavasti edullisemmaksi kuin perinteinen edunvalvonta. Edunvalvontaan liittyy aina vähintään vuosittaisia viranomaismaksuja.

Kolme yleisintä kysymystä edunvalvontavaltakirjasta

  1. Eikö puolisoni tai lapseni voi joka tapauksessa hoitaa asioitani? Ei, vaikka tämä on yleinen väärinkäsitys. Kenelläkään toisella ei ole automaattista oikeutta hoitaa toisen aikuisen ”virallisia” asioita ilman erillistä lupaa. Jos oma toimintakyky on alentunut, tuo lupa on joko edunvalvontavaltuutus tai holhoustoimilain mukainen edunvalvonta.
  2. Olen jo tehnyt pankkivaltuutukset ja Suomi.fi-valtuutuksen läheiselleni, mihin hän tarvitsisi vielä edunvalvontavaltakirjaa? Tavanomaiset valtuutukset kuten pankkiin annettu valtuutus toiselle henkilölle tai Suomi.fi-valtuutus ovat toimiva ratkaisu niin kauan, kun valtuutuksen antaja on itse toimintakykyinen. Jos / kun oma toimintakyky on alentunut merkittävästi, tavanomaiset valtuutukset eivät enää ole päteviä. Tällöin tarvitaan joko edunvalvontavaltuutus tai holhoustoimilain mukainen edunvalvonta.
  3. Miksi tarvitsisin lakimiehen apua edunvalvontavaltakirjan laatimisessa? Edunvalvontavaltakirja on määrämuotoinen juridinen yleisvaltuutus kaikkien talousasioittesi hoitamiseen ja päätöksentekoon sinua itseäsi koskevissa asioissa. Tämän asiakirjan huolellinen laatiminen on erittäin tärkeää. Holhousviranomainen eli Digi- ja väestötietovirasto hylkää vuosittain jopa 20% vahvistettavaksi toimitetuista edunvalvontavaltakirjoista niissä olevien puutteiden ja virheiden vuoksi.

Lue lisää aiheesta