Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

Miten edunvalvontavaltuutus eroaa muista valtuutuksista?

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Mihin edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan

Edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista etukäteen antaa toiselle henkilölle oikeus hoitaa omia asioita sellaisessa tilanteessa, jossa ei itse terveydellisestä syystä pysty niitä enää hoitamaan. Käytännössä tämä tapahtuu laatimalla edunvalvontavaltakirja. Edunvalvontavaltakirjan voi valita koskemaan taloudellisten asioiden ohella myös niin sanottuja henkilöä koskevia asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi terveydentilaan tai hoitoon liittyvät päätökset. Edunvalvontavaltakirjan voi laatia Lexlyn verkkopalvelussa tai yhdessä lakimiehemme kanssa. 

Edunvalvontavaltuutus vaatii vahvistuksen

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Se antaa turvaa sen varalta, että et pysyvästi tai tilapäisesti pystyisi hoitamaan omia asioitasi. Valtuutetun oikeus hoitaa asioistasi alkaa vasta silloin, kun on olemassa jokin terveydellinen syy, minkä vuoksi edunvalvontavaltakirja on tarpeen saattaa voimaan.  Edunvalvontavaltakirjan voimaantulo vaatii lääkärintodistusta ja vahvistusta Digi- ja väestötietovirastossa. 

Edunvalvontavaltakirjaan on mahdollista tehdä myöhemmin muutoksia, jos oma tahto tai lähipiiri muuttuu. Jos muutostarpeita ei tule, kerran tehty edunvalvontavaltakirja on turvanasi eikä vanhene vuosien kuluessa. 

Edunvalvontavaltuutuksen saattaminen voimaan on useamman askeleen prosessi. Lue oheisesta artikkelista lisää valtuutuksen voimaansaattamisesta >>

Tavallinen valtakirja pätee silloin, kun olet vielä toimintakykyinen

Vahvistetulla edunvalvontavaltakirjalla valtuutettu pystyy muun muassa maksamaan valtuuttajan tililtä valtuuttajan laskuja sekä hoitamaan valtuutetun pankkiasioita ja muita taloudellisia asioita. Vahvistetun edunvalvontavaltakirjan avulla valtuutettu voi esimerkiksi myydä valtuuttajan omaisuutta ja maksaa tämän laskuja.  Tavallisella valtakirjalla puolestaan hoidetaan yleensä vain valtakirjassa nimettyjä asioita silloin, kun valtuuttaja on vielä toimintakykyinen. Edunvalvontavaltakirjassa puolestaan voidaan antaa hyvinkin laajat valtuudet hoitaa valtuuttajan asioita.

Muista nimetä myös varavaltuutettu

Edunvalvontavaltakirjaan voi, ja kannattaa, ottaa varsinaisen valtuutetun lisäksi myös vara- ja toissijaisia valtuutettuja siltä varalta, että varsinainen valtuutettu on estynyt hoitamaan valtuutetun tehtävää esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Myös puolison asioiden hoitaminen edellyttää valtuutusta

On hyvä muistaa, että puolisosi tai läheisesi ei voi ilman asianmukaisia valtuuksia automaattisesti hoitaa pankkiasioitasi. Edunvalvontavaltuutus tulee tehdä myös puolisolle. Hyvin laaditulla ja kattavalla edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että asioitasi hoitaa valitsemasi luotettu henkilö ja vaikka itse sairastuisit, tulee asiasi hoidettua. Edunvalvontavaltakirja on ikään kuin vakuutus, jolla varaudut tulevaan ja se tulisi olla tehtynä jokaisella 18-vuotta täyttäneellä.

Edunvalvontavaltuutuksella oma ääni kuuluviin

Jos edunvalvontavaltakirja on jäänyt tekemättä ja oma hahmotuskyky ei enää riitä valtuutuksen laatimiseen, ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautua holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan määräämiseen. Tämän määräyksen mukana tulee tiettyjä hallinnollisia velvollisuuksia kuten vuositilivelvollisuus, josta ei ole mahdollista sopia toisin. Lisäksi holhoustoimilain mukaisen edunvalvojan toimintaraami on tiukka, eikä siinä ole mahdollisuuksia joustoon.

Toisen puolesta asioiminen edunvalvontavaltakirjan nojalla on huomattavasti yksinkertaisempaa ja sujuvampaa kun edunvalvontavaltakirjassa pystytään antamaan yksilöllisiä ohjeita ja toimivaltuuksia asioiden hoitoon. Tällä tavalla voit varmistua siitä, että asioitasi hoitaa juuri haluamasi henkilö ja juuri haluamallasi tavalla.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas edunvalvontavaltuutuksesta

Asiantuntijamme ovat laatineet avuksesi kattavan minioppaan edunvalvontavaltuutuksesta. Oheisesta painikkeesta voit ladata sen. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Kaikki, mitä sinun tulee tietää edunvalvontavaltuutuksesta

Kun olet lukenut tämän artikkelin, tiedät kaiken tarpeellisen edunvalvontavaltuutuksesta, ja miksi aivan jokaisella tulisi olla sellainen.

Lue kokonaan
Tiedätkö, mihin tilanteisiin voit joutua ilman edunvalvontavaltuutusta? Lue artikkelista 7 tarinaa edunvalvontavaltakirjasta ja tee oma valtakirjasi  Lexlyn verkkopalvelussa - Lexly.fi

Tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta

Ikäviä yllätyksiä kohdatessa usein miettii, olisiko voinut tehdä jotain toisin, jotta ongelmalta olisi vältytty. Kaikkein kurjinta onkin, jos huomaa, että ratkaisu olisi ollut olemassa, mutta mitään korjaavia liikkeitä ei enää jälkikäteen voi tehdä. Edunvalvontavaltakirjalla voi välttää monta harmia.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten tehdä edunvalvontavaltuutus puolisolle

Edunvalvontavaltuutuksella voit valtuuttaa sinulle tärkeän ihmisen huolehtimaan asioistasi, mikäli itse et siihen enää kykene. Yleensä puoliso koetaan yhteisen talouden vuoksi parhaaksi vaihtoehdoksi, jolloin edunvalvontavaltuutus laaditaan puolisolle.

Lue kokonaan