Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Miten tehdä edunvalvontavaltuutus puolisolle?

Edunvalvontavaltuutuksella pystyt valtuuttamaan sinulle tärkeät ja luotettavat ihmiset huolehtimaan asioistasi tulevaisuudessa, mikäli itse et siihen enää kykene toimintakyvyn alentumisen myötä. Yleensä puoliso koetaan yhteisen talouden vuoksi parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi valtuutetuksi. Puoliso pystytään määräämään edunvalvontavaltakirjassa ensisijaiseksi valtuutetuksi, mikä tarkoittaa sitä, että tarpeen vaatiessa puolisostasi tulee ensisijaisesti edunvalvontavaltuutettusi.

Edunvalvontavaltuutus tulee aina vahvistaa

Kun puoliso määrätään edunvalvontavaltuutetuksi, pääsee hän hoitamaan asioitasi valtakirjalla sen jälkeen, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtakirjan. Vahvistaminen vaatii lääkärintodistuksen, jonka mukaan valtuuttaja ei pysty enää huolehtimaan omista asioistaan. Edunvalvontavaltakirjan tulee sisältää tietyt lakisääteiset muotomääräykset, jotta se voidaan vahvistaa. Edunvalvontavaltakirjassa pystytään tekemään määräyksiä myös tilintekovelvollisuudesta viranomaisille. Yleensä kun oma puoliso tai perheenjäsen määrätään valtuutetuksi, halutaan myös tilintekovelvollisuutta kaventaa.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

 

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.