Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Nimet alle testamenttiin ja kakkukahville – on ystävänpäivä!

 

Olipa kerran kaksi ystävystä. Elämä oli kulkenut ja kuljettanut monipolvisia reittejä ja neidit olivat nauttineet matkasta täysin rinnoin. Vuosiin oli mahtunut jos jonkinlaista. Ilonaiheet oli juhlittu yhdessä ja tiukassa paikassa toinen oli ollut tuki ja turva. Välillä oli asuttu eri maissa ja yhteydenpito oli jäänyt kiireiden vuoksi vähemmälle, mutta ystävyys oli kantanut niidenkin aikojen yli. Ja kantaa yhä.  

Tänään ystävykset saapuivat tapaamaan perhejuristia. He olivat olleet toistensa läheisin tuki ja apu tähänkin saakka ja halusivat varmistaa, että pystyvät auttamaan toisiaan tilanteessa kuin tilanteessa. Tämän vuoksi oli tärkeää laatia molemmille edunvalvontavaltakirjat ja testamentit kuntoon. 

Kaikkien asia 

Omaan elämään, raha-asioihin ja erilaisiin päätöksiin liittyvä juridiikka kuuluu kaikille ja koskettaa jokaista meistä. Näitä asioita miettiessä ajatukset kulkeutuvat luonnollisestikin itselle läheisiin ihmisiin. Läheisten ihmisten piiri on jokaiselle omanlaisensa. Siinä missä yhdelle läheisimpiä voivat olla omat tai puolison lapset, toiselle läheisimpiä ovat ystävät. Siksi näin ystävänpäivänä onkin yksi parhaista ajankohdista isoille kysymyksille kuten:  

  • Kuka hoitaisi asiani, jollen itse pystyisi?  
  • Kenen haltuun uskoisin omaa terveyttäni koskevat päätökset?  
  • Kenelle haluan omaisuuteni periytyvän?  

 

Rohkeasti kohti mielenrauhaa 

Nämä yllä olevat, hieman ylätason kysymykset sisältävät monia pienempiä, arkisempia kysymyksiä.  Lisäksi näiden kysymyksien sisään kätkeytyy rakkautta, toiveita, huolia ja pelkoja. Ei siis mikään ihme, että niiden pohtiminen ja niistä keskustelu voi herättää tunteita. Sitä ei kannata säikähtää tai väistää. Näitä teemoja kohti kannattaa mennä rohkeasti, sillä hyvin moniin asioihin on mahdollista vaikuttaa ajoissa suunnittelemalla. Samalla voi lopettaa niistä murehtimisen, kun paperit ovat kunnossa ja saa keskittyä elämään. 

Vaikka kyllä kaikki varmaan hoituisi muutenkin… 

Ei hoituisi. Kenelläkään ei esimerkiksi ole oikeutta noin vain hoidella toisen henkilön asioita tai tehdä päätöksiä hänen puolestaan. Siksi jokaisella tulee olla edunvalvontavaltakirja. Sen avulla voi jo etukäteen antaa luottamalleen henkilölle luvan ottaa asiat hoitoonsa, jos itse vaikkapa sairastuu. Ajatuksella tehdyn edunvalvontavaltakirjan avulla läheisen on helppoa ja joustavaa toimia. Sen laatiminen hyvissä ajoin on samalla oman läheisen auttamista ja hänen jaksamisestaan huolehtimista. 

Oma elämä, oma tahto 

Mitä perimykseen tulee, niin meidän vanha lainsäädäntömme lähtee tietyistä oletuksista. Suurimmalta osin näistä oletuksista on kuitenkin mahdollista poiketa testamentilla. Huomionarvoista on erityisesti se, että rintaperillisille laissa turvattu oikeus lakiosaan ei koske muita sukulaisia tai perheenjäseniä. Jos omia lapsia ei ole, niin on täysin vapaat kädet määritellä testamentissa, mitä haluaa omaisuudelleen tapahtuvan oman poismenon jälkeen. Esimerkkitarinamme ystävykset halusivat muistaa testamentissaan ensisijaisesti toisiaan ja toissijaisesti tiettyä hyväntekeväisyysjärjestöä.  

Jokaisella on oma tahtonsa ja oikeus sen ilmaisemiseen. Jos lain oletukset eivät vastaa omaa arvomaailmaa ja tahtoa, niin ei hätää – oikeanlaisilla asiakirjoilla asian saa korjattua. Se on samalla konkreettinen osoitus välittämisestä! 

Kun tarinamme ystävykset saivat nimet papereihin, he lähtivät yhdessä kakkukahveille. Mielenrauha on vähintäänkin yhtä hyvä syy juhlakattaukseen kuin ystävänpäiväkin. 

 

Lue lisää aiheesta