Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

Oletko sinäkin aina ymmärtänyt edunvalvontavaltuutuksen väärin?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Älä tee näitä virheitä edunvalvontavaltakirjan kanssa

Edunvalvontavaltuutus tai edunvalvontavaltakirja. Niitä nimiähän me juristit käytämme. Tai koska se on ärsyttävän pitkä sana, maailmalla pyörii usein myös lyhenteet EVV ja EVVK, ihan sen mukaan, mitä kukin on tottunut käyttämään. Olenpahan asiakkaiden kuullut käyttävän myös sanoja edunvalvontasopimus ja edunvalvontatestamentti. No yhtä kaikki, samasta asiasta tässä puhutaan. Harva näin tärkeä asiakirja on kuitenkaan yhtä huonosti tunnettu tai vähän ymmärretty kuin tämä meidän EVVK.

Jos harrastetaan vähän pilkunviilausta, niin varsinaisesti se itse asia, mitä tässä ollaan antamassa, on nimeltään edunvalvontavaltuutus. Ja tämä valtuutus sitten annetaan tiettyjen määräysten mukaan tehdyllä paperilla, joka on nimeltään edunvalvontavaltakirja. Nämäkin menevät tosi usein sekaisin, mutta mitäpä siitä, kunhan se oikea paperi edes tarvittaessa sitten löytyisi jostakin. Liian harvalta kuitenkin löytyy.

Edunvalvontavaltuutuksella annat nimetylle henkilölle oikeuden hoitaa asioitasi, jos itse et siihen syystä tai toisesta pysty. Syy voi olla äkillinen onnettomuus tai hitaasti etenevä vanhuuden heikkous tai muistisairaus. Tärkeintä että edunvalvontavaltuutus on annettu vielä silloin kun kaikki on hyvin. Esimerkiksi vaikka nyt.

On ne asiat aina ennenkin tässä maailmassa hoituneet.

Se henkilö, jonka valtuutat toimimaan puolestasi, on nimeltään edunvalvontavaltuutettu. Eli ei edunvalvoja. Nämä ovat kaksi aivan eri asiaa, jotka olisi syytä pitää erillään. Jos et pysty itse hoitamaan asioitasi ja edunvalvontavaltakirjaa ei löydy, niin sitten sinulle pitää määrätä edunvalvoja. Toki tämä edunvalvoja voi olla se sama ihminen, jonka olisit toivonut myös edunvalvontavaltuutetuksi. Mutta voipa käydä niinkin, että jos asiasta ei ole etukäteen sovittu, hommaan halukasta ei löydy. Siinä tilanteessa asioitasi hoitamaan pitää määrätä kunnan yleinen edunvalvoja eli sellainen virkamies, joka hoitaa edunvalvontahommia työkseen.

Ihmisillä on jännä käsitys, että on olemassa myös joku kolmas tapa, jolla asiat hoituvat. Nykymaailma ei kuitenkaan toimi sillä tavalla. Ei ole sitä kolmatta tapaa. Kukaan ei pysty hoitamaan merkittäviä taloudellisia asioitasi ilman edunvalvontavaltakirjaa tai edunvalvojaksi määräämistä. Ja kun olemme varmaan kaikki lukeneet viranomaisten hoitaman edunvalvonnan ruuhkista ja ongelmista, niin itse ainakin lähden siitä, että edunvalvontaan en haluaisi missään nimessä itseäni saattaa.

Edunvalvontavaltuutus on luottamuslause läheiselle. Kun olet antanut valtuutuksen itse, luotat siihen, että valtuutettusi toimii sinun etusi mukaisesti. Siksi hänen ei tarvitse pyytää omaisuutesi hoitamiseen erikseen lupia viranomaisilta, eikä viranomainen myöskään valvo talouden hoitamista vuositilin tai muun tilintekovelvollisuuden avulla. Tämä on yksi ehdoton edunvalvontavaltuutuksen etu. Se helpottaa läheisesi elämää huomattavasti. On oikeastaan tosi itsekästä olla tekemättä edunvalvontavaltakirjaa. Sen tekeminen vie itseltäsi viisitoista minuuttia, mutta se saattaa säästää tulevaisuudessa läheisesi aikaa ja hermoja tuhatkertaisen määrän.

Yllättävän monella suomalaisella ei edelleenkään ole mitään käsitystä koko asiakirjasta. Jos sinulla on vielä omat vanhemmat elossa, kehotan harrastamaan myös sen verran tervettä itsekkyyttä, että huolehdit ainakin heille edunvalvontavaltakirjat kuntoon. Tänä vuonna onneksi Digi- ja väestötietovirasto aikoo myös tarttua aiheeseen ja tuoda tätä asiakirjaa koko kansan tietoisuuteen.

Ja minuahan ei kukaan holhoa.

Työssäni olen huomannut monella ihmisellä olevan erikoisen ajatuksen, että jos en anna valtuutusta, niin kukaan ei ainakaan sitten minun omaisuuttani pysty sorkkimaan eikä minun asioihini puuttumaan. Jos henkilön asioiden järjestämiseksi olisi tulevaisuudessa kuitenkin tarpeen tehdä tiettyjä asioita, tai myydä jotain tiettyä omaisuutta, niin kyllähän se silloin saadaan tehtyä, antoi hän sille etukäteen siunauksensa tai ei. Eli joko se tehdään helpommalla, tai sitten se tehdään vaikeamman, hitaamman ja kalliimman kautta. Kummalla tavalla toimimisen mahdollisuus olisi sinusta reilua jättää läheisten harteille?

Osa myös ajattelee jotenkin kummasti, että edunvalvontavaltuutuksen antamalla joutuu suunnilleen saman tien holhouksen alaiseksi. Eihän se pelkkä valtuutuksen antaminen nyt tietenkään sitä tarkoita. Edunvalvontavaltakirja on kuin vakuutus, jota toivottavasti ei tarvita koskaan. Vasta sitten, jos menetät toimintakykysi, läheisesi pyytävät viranomaista vahvistamaan valtakirjan. Ja tässäkin välissä vielä tarvitaan lääkärinlausuntoa ja muuta kuulemista eli edunvalvontavaltuutus saatetaan voimaan vasta todellisen tarpeen tullen. Ihan oikeasti edunvalvontavaltakirja pitäisi olla kaikilla täysi-ikäisillä.

On myös asioita, mitä vain edunvalvontavaltuutettu saa tehdä. Vain sinä voit esimerkiksi antaa luvan lahjoittaa omaisuuttasi tai luopua puolestasi omasta näkökulmastasi turhasta perinnöstä. Tällaisten toimien salliminen on tietysti monen meistä tahdon mukaista, mutta lisäksi se saattaa olla todella järkevää verosuunnittelun näkökulmasta. Jos asioidesi hoito kuitenkin edunvalvontavaltuutuksen puutteesta (tai puutteellisuudesta) johtuen jää edunvalvojan määräyksen varaan, tämä tie on tukossa. Ilman edunvalvontavaltakirjassa annettua lupaa omaisuuttasi ei voi siirtää jälkipolvillesi sinun ollessasi vielä elossa.

Ei tässä nyt mitään juristia tarvita

Menisitkö vaatekauppaan ja ottaisit rekiltä ensimmäisen vaatteen katsomatta kokolappua tai sovittamatta? Onhan ne vaatteita kaikki. Samalla logiikalla kaikissa netin mallipohjissakin lukee edunvalvontavaltakirja.  Ja saahan useimmista mallipohjista toki perusvaltuutuksen tekstin mallin. Harmi vain, että siinä vaiheessa, kun jotakin asiaa haluttaisiin oikeasti lähteä hoitamaan, todetaan liian usein edunvalvontavaltakirjan olevan puutteellinen siihen hommaan. Tai sitten todetaan kaikkien nimettyjen valtuutettujen olevan esteellisiä hoitamaan juuri sitä asiaa.

Kun edunvalvontavaltakirja on ammattimaisesti tehty, siinä on otettu myös tämän kaltaiset yksityiskohdat huomioon. Suosittelen lämpimästi testaamaan edunvalvontavaltakirjan tekemistä Lexlyn perhejuristien laatimassa verkkopalvelussa. Voin jopa luvata, että meillä on markkinoiden laadukkain ja kattavin räätälöidyn edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen suunniteltu verkkopalvelu. 

Mitä edunvalvontavaltuutuksen antaminen vaatii?

Edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen pitää varautua etukäteen miettimällä omat valtuutetut. Hyvän tavan mukaista on toki kysyä heiltä myös suostumus valtuutetun tehtävään. Tarvitset myös valtuutettujen syntymäajat. On ehdottoman suositeltavaa nimetä enemmän kuin yksi valtuutettu siltä varalta, että ensiksi nimetty ei tehtävää voisikaan ottaa vastaan. Kannattaa aina nimetä myös perheen ulkopuolinen esteetön varavaltuutettu hoitamaan tarvittaessa sellaista yksittäistä tehtävää, jonka hoitamisessa muut nimeämäsi henkilöt olisivat esteellisiä. Perhetuttu tai aikuisen lapsen hyvä ystävä voi toimia hyvin varavaltuutettuna. Eikä kannata pelätä, että tällainen henkilö saisi muuten tietoja asioistasi – ei saa, ellet erikseen niin määrää.

Mieti myös, mitä edunvalvontavaltuutetun pitäisi pystyä tekemään puolestasi. Valtuutetulle kannattaa antaa riittävän laajat valtuudet. Se, että antaa valtuuden tehdä jotain, ei tietenkään vielä tarkoita, että edunvalvontavaltuutettusi automaattisesti tekee juuri näin. Edunvalvontavaltuutus on kuin kehys, jonka sisällä valtuutettusi saa toimia sinun oma parhaasi ja etusi ohjenuoranaan. Jos esimerkiksi taloudellinen tilanteesi ei sallisi lahjoituksia, silloin lahjoituksia ei saisi tehdä, vaikka niihin olisitkin antanut mahdollisuuden edunvalvontavaltakirjassasi.  

Viimeinen tärkeä asia liittyy paperiseen asiakirjaan eli varsinaiseen edunvalvontavaltakirjaan. Olen jo kahdesti maininnut edunvalvontavaltakirjan löytymisen. Tämä on sinänsä tosi tärkeä juttu, että edunvalvontavaltakirjaa ei rekisteröidä mihinkään sen laatimisen jälkeen. Se toimitetaan Digi- ja väestötietovirastolle vasta siinä vaiheessa, jos se pitää vahvistaa.

Nykyinen lainsäädäntömme ei salli digitaalisessa muodossa olevaa tai sähköisesti allekirjoitettua edunvalvontavaltakirjaa. Edunvalvontavaltakirja allekirjoitetaan siis normaalisti kynällä todistajien ollessa paikalla. Edunvalvontavaltakirja kannattaa allekirjoittaa ainakin kahtena kappaleena, ja antaa toinen kappale ensisijaiselle valtuutetullesi säilytettäväksi. Näin toivottavasti ainakin yksi kappale löytyy siinä vaiheessa, jos edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan.

Kun edunvalvontavaltakirja on huolella tehty, asian voi rauhassa unohtaa. Tietysti sitäkin paperia kannattaa aika ajoin tarkastella mahdollisten muutostarpeiden osalta, mutta muuten voi taputtaa itseään olalle ja toivoa, että tätä asiakirjaa ei koskaan tarvita.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testaa tietämyksesi edunvalvontavaltakirjasta

Ki­ris­ty­nyt sään­te­ly ja val­von­ta kos­kee myös si­nua! Tes­taa tie­tä­myk­se­si sii­tä, kuin­ka hy­vin olet val­mis­tau­tu­nut toi­sen puo­les­ta -asioin­tiin.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

EVVK = Edun­Val­von­ta­Val­ta­Kir­ja

Tun­net­ko kir­jai­nyh­dis­tel­män EVVK uu­den mer­ki­tyk­sen? Vink­ki: Oi­kea vas­taus ei ole ”Ei Voi­si Vä­hem­pää Kiin­nos­taa.”

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

40 vuotta ja homma hallussa?

Kun ikä alkaa nelosella, helposti sortuu ajattelemaan, että elämä on mukavasti mallillaan. Perhe on hankittu ja lapsetkin ehkä jo saavuttaneet sellaisen iän, ettei ihan koko aikaa tarvitse perässä juosta tai istuskella iltoja hiekkalaatikolla. Elämä tuntuu olevan järjestyksessä ja ura menee oikeaan suuntaan. Useat tutkimuksetkin sen todistavat, että ihminen kokee elävänsä parasta aikaa juuri nelikymppisenä. Elämä maistuu eivätkä turhat murheet paina. Harva uskaltaa edes ajatella, että onni voi loppua lyhyeen, ja vielä harvempi sitä, miten asiaan voisi varautua.

Lue kokonaan