Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lahjakirja

Mikä on lahjakirja?

Lahjakirja on kirjallisesti laadittu asiakirja, jolla irtaimen tai kiinteän omaisuuden omistajuus siirtyy vastikkeetta omistajalta toiselle henkilölle. Vaikka itse lahja on vastikkeeton, voi lahjaan kohdistua lahjaverotus.

 

Miksi lahjakirja pitää tehdä?

Jos omaisuutta halutaan antaa vastikkeettomasti eli ilman maksua toiselle ihmiselle, on usein viisasta laatia kirjallinen lahjakirja omistuksen selvyyden ja vastikkeettomuuden vuoksi. Tietyntyyppisistä omaisuudesta on myös pakko laatia lahjakirja, jos omaisuuden haluaa siirtyvän toisen ihmisen omistukseen. Irtaimesta omaisuudesta ei ole pakko laatia lahjakirjaa, mutta jos kyseessä on arvokas esine, lahjakirjan tekeminen on viisasta epäselvyyksien välttämiseksi.

Lue artikkeli: Muutama pesupallollinen lahjaverosta

Mitä tietoja lahjakirjan tulee sisältää?

Lahjakirja tulee tehdä kirjallisesti. Lahjakirjaan merkitään päiväys, sekä lahjan antajan että lahjan saajan henkilötiedot ja heidän mahdollinen sukulaisuussuhde. Kummankin on allekirjoitettava lahjakirja. Lahjakirjan allekirjoittaa myös kaksi esteetöntä todistajaa. Lahjoituksen kohde on hyvä yksilöidä mahdollisimman selkeästi. Lahjan arvo on myös hyvä merkitä lahjakirjaan.

Lisäksi on tärkeää merkitä:

  • Mahdollinen lahjansaajan aviopuolison avio-oikeuden poissulkeminen.
  • Onko kyse ennakkoperinnöstä vai ei, jos lahjan saaja on rintaperillinen (lahjan antajan lapsi).

 

Milloin pitää maksaa lahjaveroa?

Verovapaa lahja voi olla arvoltaan enintään on 4 999 €. Lahjasta pitää maksaa lahjaveroa, jos samalta lahjanantajalta on kolmen (3) vuoden aikana saatujen lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lue lisää lahjaverotuksesta verottajan sivuilta.

Katso video Lexlyn tarvekartoituksesta
;
Milloin lahja on ennakkoperintöä?

Ainoastaan perillisasemassa olevalle henkilölle annettu lahja katsotaan ennakkoperinnöksi. Jos lahjoitat omaisuuttasi elinaikanasi ystävällesi tai vaikkapa itsellesi tärkeälle järjestölle, sitä ei katsota ennakkoperinnöksi. 

Lahjakirja

Lahjakirjan voi tehdä myös helposti Lexlyn juristien laatimassa verkkopalvelussa. Verkkopalvelussa vastaat sinulle esitettyihin kysymyksiin ja lopputuloksena muodostuu lain vaatimukset täyttävä lahjakirja.

Tee verkossa

65 €

Juristin kanssa

550€

65

Lahjakirja helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

550

Haluatko mieluummin, että juristi laatii lahjakirjan? Varaa aika juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Kaipaatko lisätietoja? Jätä meille soittopyyntö.
Miten lahjavero maksetaan?

Lahjavero pitää maksaa oma-aloitteisesti. Lahjaveron maksaa lahjan saaja. Lahjan saajan tulee tehdä lahjaveroilmoitus lahjaveron määräämiseksi. Lahjasta tulee tehdä lahjaveroilmoitus 3 kk sisällä lahjakirjan allekirjoituspäivästä. Lahjaveroilmoituksen tekeminen sujuu helpoiten verottajan Omavero-palvelussa. Saat lahjaveropäätöksen sekä kotiin että Omaveroon.

 

Lue lisää lahjakirjasta

Takaisin etusivulle >>