Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Asunto-osakkeen lahjoittaminen ja hallintaoikeus

Asunto-osaketta lahjoitettaessa lahjoittaja haluaa usein pidättää itsellään hallintaoikeuden asuntoon. Hallintaoikeus voidaan pidättää myös muulle kuin lahjoittajalle itselleen. Hallintaoikeus pidätetään yleensä koska hallintaoikeudensaaja, yleensä lahjoittaja itse, haluaa jatkaa lahjoitettavassa asunnossa asumista tai sitten vuokrata asuntoa ja nauttia vuokratuoton. Hallintaoikeuden pidättäminen myös pienentää lahjansaajan maksettavaksi tulevien lahjaverojen määrää.

Miten hallintaoikeus ja omistusoikeus eroavat toisistaan

Hallintaoikeutta pidätettäessä tulisi kuitenkin miettiä myös sitä kuka vastaa asunnon kuluista esimerkiksi yhtiö- ja rahoitusvastikkeista lahjoituksen jälkeen. Tämä on asia, josta voidaan sopia lahjakirjassa. Lahjoitusta ja hallintaoikeuden pidättämistä mietittäessä on tärkeä ymmärtää mitä tarkoittaa omistusoikeus ja mitä hallintaoikeus sekä mikä on näiden kahden ero?

Seuraavassa lyhyesti omistusoikeuden ja hallintaoikeuden eroista.

Omistusoikeus

Henkilö, jolla on omistusoikeus asunto-osakkeeseen omistaa asunnon. Omistaja saa hyväkseen esim. omaisuuden arvonnousun. Asuntoon kohdistuva hallintaoikeus puolestaan rajoittaa omistajan mahdollisuutta käyttää asuntoa. Omistusoikeuden saaja maksaa lahjaveron.

Hallintaoikeus

Hallintaoikeus asuntoon tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että hallintaoikeuden haltija saa käyttää asuntoa, asua siinä ja halutessaan vuokrata sitä ja saada vuokratuoton itselleen. Hallintaoikeuden haltija ei saa myydä asuntoa, mutta hän saa hallita asuntoa. Hän vastaa myös juoksevista kuluista kuten yhtiövastikkeista, vesimaksuista ja tavallisesti myös perusparannusmenoista. Hallintaoikeutta ei voi luovuttaa eteenpäin ja se lakkaa joko hallintaoikeuden haltijan kuollessa tai mikäli hallintaoikeus on pidätetty määräajaksi määräajan päätyttyä.

Asunto-osakkeen siirtäminen jälkipolville lahjoittamalla voi olla hyvä ajatus myös verotuksellisesti. On kuitenkin hyvä muistaa tarkastella asiaa kokonaisuutena eikä koskaan tehdä päätöksiä pelkästään verotus edellä.   

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli lahjoittamisesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

Lahjakirja

Tee lahjakirja Lexlyn osaavien juristien avulla kiinteään hintaan tai ohjaavassa verkkopalvelussa edullisesti. Verkkopalvelussa tehtyä asiakirjaa voi muokata maksutta 14 vrk:n ajan ostohetkestä. Jos varaat ajan juristille, hän käy kanssanne puhelimessa tai videotapaamisessa läpi lahjakirjan sisällön ja laatii luonnoksen keskustelunne pohjalta. Asiakirjaa täydennetään vielä tarvittaessa, kunnes se on tahtosi mukainen. 

Tee verkossa

55 €

Juristin kanssa

550€

55

Voit tehdä lahjakirjan itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

550

Lahjakirja kiinteään hintaan juristimme kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.