Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Asunto-osakkeen lahjoittaminen ja hallintaoikeus

Miten hallintaoikeus ja omistusoikeus eroavat toisistaan

Hallintaoikeutta pidätettäessä tulisi kuitenkin miettiä myös sitä kuka vastaa asunnon kuluista esimerkiksi yhtiö- ja rahoitusvastikkeista lahjoituksen jälkeen. Tämä on asia, josta voidaan sopia lahjakirjassa. Lahjoitusta ja hallintaoikeuden pidättämistä mietittäessä on tärkeä ymmärtää mitä tarkoittaa omistusoikeus ja mitä hallintaoikeus sekä mikä on näiden kahden ero?

Seuraavassa lyhyesti omistusoikeuden ja hallintaoikeuden eroista.

Omistusoikeus

Henkilö, jolla on omistusoikeus asunto-osakkeeseen omistaa asunnon. Omistaja saa hyväkseen esim. omaisuuden arvonnousun. Asuntoon kohdistuva hallintaoikeus puolestaan rajoittaa omistajan mahdollisuutta käyttää asuntoa. Omistusoikeuden saaja maksaa lahjaveron.

Hallintaoikeus

Hallintaoikeus asuntoon tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että hallintaoikeuden haltija saa käyttää asuntoa, asua siinä ja halutessaan vuokrata sitä ja saada vuokratuoton itselleen. Hallintaoikeuden haltija ei saa myydä asuntoa, mutta hän saa hallita asuntoa. Hän vastaa myös juoksevista kuluista kuten yhtiövastikkeista, vesimaksuista ja tavallisesti myös perusparannusmenoista. Hallintaoikeutta ei voi luovuttaa eteenpäin ja se lakkaa joko hallintaoikeuden haltijan kuollessa tai mikäli hallintaoikeus on pidätetty määräajaksi määräajan päätyttyä.

Asunto-osakkeen siirtäminen jälkipolville lahjoittamalla voi olla hyvä ajatus myös verotuksellisesti. On kuitenkin hyvä muistaa tarkastella asiaa kokonaisuutena eikä koskaan tehdä päätöksiä pelkästään verotus edellä.   

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli lahjoittamisesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta