Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Omaisuus

Mitä huomioida lahjoitettaessa?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ennakkoperintö annetaan lahjakirjalla

Jos muuta ei määrätä, omalle lapselle eli rintaperilliselle annettu lahja katsotaan ennakkoperinnöksi, jolloin lahjan arvo hyvitetään muille perillisille perinnönjaossa. Lahja muuttuu siis ennakkoperinnöksi perinnönjaossa. Jos et halua, että antamasi lahja luetaan ennakkoperinnöksi, tästä tulee määrätä.

Avio-oikeus lahjaan?

Jos lahjan saaja, esimerkiksi oma lapsesi, on nyt tai voi olla tulevaisuudessa naimisissa, kannattaa ottaa huomioon avioliiton mukanaan tuoma avio-oikeus. Haluatko sulkea sinulta tulleen omaisuuden pois lahjan saajan avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta?

Lahjan laadulla ei ole merkitystä veron määrään

Lahjaveron määrä riippuu lahjan arvosta sekä lahjoittajan ja lahjan saajan sukulaisuussuhteesta. Samat säännöt ovat voimassa, oli kyseessä sitten fyysinen esine tai rahalahja.

Lahjakirjalla voit määrätä hyvitetäänkö lahja muille perillisille. Lahjakirjalla voit myös rajata lahjan saajan puolison avio-oikeuden pois lahjan osalta. 

Lahjoittaminen osana perintösuunnittelua

Kiinteistön lahjoittaminen läheisille saattaa olla järkevää. Lahjoituksilla voidaan tukea läheisen taloutta ja laadukkaalla perintö- ja lahjaverosuunnittelulla voidaan saada myös merkittäviä verosäästöjä. Lahjakirja saattaa olla oiva apu lisäksi yrityksen sukupolven vaihdoksessa.

Lahjaveron määrää voit arvioida Verohallinnon lahjaverolaskurilla >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli lahjakirjasta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Asun­to-osak­keen lah­joit­ta­mi­nen ja hal­lin­ta­oi­keus

Asunto-osaketta lahjoitettaessa lahjoittaja haluaa usein pidättää itsellään hallintaoikeuden asuntoon. Hallintaoikeus voidaan pidättää myös muulle kuin lahjoittajalle itselleen. Hallintaoikeus pidätetään yleensä koska hallintaoikeudensaaja, yleensä lahjoittaja itse, haluaa jatkaa lahjoitettavassa asunnossa asumista tai sitten vuokrata asuntoa ja nauttia vuokratuoton. Hallintaoikeuden pidättäminen myös pienentää lahjansaajan maksettavaksi tulevien lahjaverojen määrää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lahjakirja osana perintösuunnittelua

Lahjaa voidaan käyttää osana perintösuunnittelua, kun halutaan siirtää omaisuutta jo elinaikana perillisille. Esimerkiksi vanhempi tai isovanhempi voi antaa verovapaat 4.999 euron suuruiset lahjoitukset kullekin lapselleen ja lapsenlapselleen 3 vuoden välein ilman lahjaveroseuraamuksia. Verovapauden raja on lahjoittajakohtainen eli sama lahjanantaja voi antaa useamman verovapaan lahjan, kunhan raja ei ylity ja lahjansaaja on eri. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on lahjakirjasta?

Lahjakirja on asiakirja, jolla omaisuuden omistajuus siirretään ilman korvausta eli vastikkeetta alkuperäiseltä omistajalta toiselle henkilölle.

Lue kokonaan