Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on lahjakirjasta?

Lahjakirja tehdään kirjallisesti omistajuuden siirron varmistamiseksi lain edellyttämällä tavalla. Vaikka itse lahja on vastikkeeton eli omaisuuden vastaanottaja ei maksa omaisuuden luovuttajalle mitään, voi lahjaan kohdistua lahjaverotusta.

 

Lahjakirjan merkittävimmät hyödyt

  • Selkeys. Kun omaisuutta halutaan siirtää vastikkeettomasti eli ilman maksua yhdeltä ihmiseltä toiselle, on yleensä viisasta laatia kirjallinen lahjakirja omistuksen selvyyden ja vastikkeettomuuden vuoksi. Lahjakirjaa voi selvyydessä verrata kauppakirjaan: siitä voi tarkistaa lahjoittajan tahdonilmaisun ja uuden omistajan. Irtaimesta omaisuudesta ei ole pakko laatia lahjakirjaa, mutta jos kyseessä on arvokas esine (esim. huonekalu, taulu, koru), lahjakirjan tekeminen on viisasta epäselvyyksien välttämiseksi.
  • Lainmukaisuus. Kiinteästä omaisuudesta on lain mukaan pakko laatia lahjakirja.
  • Ennakkoperintöä vai ei? Jos lahjan saaja on lahjan antajan rintaperillinen, voidaan lahjakirjaan merkitä onko lahja ennakkoperintöä vai ei.

 

Suurin osa suomalaisista antaa lahjoja lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Kunnolla laadittu lahjakirja on mahdollisuus selkeyttää lahjan rooli osana omaa perintöä. Kunnollisen lahjakirjan toimittaminen verottajalle helpottaa lahjaveron määrittelemistä ja vähentää selvittelyä verottajan suuntaan.

 

Kolme yleisintä kysymystä lahjakirjasta

  1. Onko lahjakirja pakko tehdä jos lahjoittaa omaisuutta? Lahjakirjaa ei ole pakko tehdä irtaimesta omaisuudesta, mutta kiinteän omaisuuden lahjoituksessa se on pakollinen. Lahjakirjan tekeminen on kuitenkin suositeltavaa aina, kun kyseessä on vähänkin arvokkaampi omaisuus tai suurempi rahasumma.
  2. Voiko lahjakirjan laatia itse? Lahjakirjan voi laatia itse, jos sen osaa tehdä. Suositeltavaa on kuitenkin käyttää asiantuntija-apua ja laatia lahjakirja esim. Lexlyn verkkopalvelussa.
  3. Miten verottaja saa tiedon lahjasta? Lahjoituksesta täytyy tehdä lahjaveroilmoitus verottajalle oma-aloitteisesti aina, kun sama lahjoittaja on lahjoittanut kolmen vuoden sisään omaisuutta yhteensä yli 4999 euron arvosta. Lahjaveroilmoitus kannattaa selvyyden vuoksi tehdä myös pienempien lahjoitusten kohdalla.

Lue lisää aiheesta