Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Voiko lapsen huoltajuuden testamentata?

Lasten huoltajuutta ei voi testamentata omaisuuden lailla, mutta laatimalla huoltotestamentin, vanhemmilla on mahdollisuus ilmaista toive sopivasta huoltajasta vanhempien menehtymisen varalta.

Huoltotestamentilla voi ilmaista toiveensa lapsen huollosta

Nimestään huolimatta huoltotestamentti ei ole “aito” testamentti, sillä vain fyysisen omaisuuden testamenttaaminen on mahdollista. Huoltotestamentti ei ole myöskään viranomaisia sitova dokumentti, vaan vanhempien tapa esittää toive lasten sijoituksesta.

Huoltotestamentin avulla vanhemmat voivat kertoa, kuka heidän mielestään sopisi huoltajan rooliin sekä perustella huoltajatoiveen.

Lasta kuullaan huoltajuudesta päätettäessä

Päätös tehdään aina lasten etujen mukaisesti, mutta vanhempien toive otetaan huomioon. Myös lapsilla on oikeus ilmaista tahtonsa huoltajuudesta, mikäli lapsi on henkiseltä tasoltaan että kehitykseltään siihen kykenevä. Päätöksen huoltajuudesta tekee käräjäoikeus.

Varsinkin yksinhuoltajille huoltotestamentin tekeminen on kannattavaa. Testamentti voi olla vapaamuotoinen, mutta selkeyden kannalta se kannattaa tehdä ammattilaisen avustuksella ja todistajan läsnäollessa. Huoltotestamentti antaa sosiaaliviranomaisille tärkeää tietoa vanhempien toiveesta, joten dokumentin tulee olla selkeä.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli lapsen huollosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki lasten lakiasioihin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Huoltotestamentti

Tee huoltotestamentti helposti ja luotettavasti Lexlyn verkkopalvelussa.

Tee verkossa

45 €

Juristin kanssa

250€

45

Tee huoltotestamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

250

Tee huoltotestamentti kiinteään hintaan juristimme kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.