"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

5 syytä, miksi ositus kannattaa tehdä heti

1. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

Avioliiton loppuminen, oli kyseessä sitten avioero tai puolison kuolema, tuo mukanaan pitkän listan tehtäviä asioita. Surun ja tunteiden keskeltä ei välttämättä halua aloittaa paperisotaa, mutta sitä nopeammin osituksen saa laadittua, sitä nopeammin se on myös ohitse. Sillä, ettei osituksen tekemiselle ole olemassa takarajaa, voi helposti tuntua toissijaiselta ongelmalta. Osituskirjaa tullaan kuitenkin kyselemään, esimerkiksi entisen puolison kuoleman jälkeen, jolloin vanhojen asioiden muisteleminen voi tuntua epämiellyttävämmältä, kun avioeron jälkeen.

2. Kyky jatkaa elämää itsenäisesti

Kun ositusta ei ole hoidettu, on vieläkin kytköksissä entiseen puolisoon. Jos ei tunnetasolla, niin taloudellisesti. Esimerkiksi pankit saattavat pyytää osituskirjaa yhteisten lainojen uudelleen järjestämistä varten. Tämän vuoksi osituskirja kannattaa olla jo avioliiton loppumisen jälkeen valmiina.

3. Osituksen lykkääminen voi vaikuttaa omaisuuden arvoon

Ositukseen listataan omaisuus, ja tämä omaisuus arvostetaan. Omaisuuden arvostaminen ajoitetaan osituksen tekohetkelle. Jos osituksen tekoa lykkää, omaisuuden arvo saattaa muuttua siitä, mikä se oli avioliiton päättymisen hetkellä. Tämän vuoksi, jos haluaa reilun osituksen, ositus kannattaa tehdä heti avioliiton päätyttyä.

4. Ositus on aina ajankohtainen

Entinen puoliso voi aina vaatia osituksen tekemistä - jopa toisen kuoleman jälkeen. Perillisten aseman varmistamiseksi on tärkeää tehdä ositus, ellei halua entisen puolison hyötyvän kuolinpesästä.

5. Osituksella saattaa olla verovaikutuksia

Ositus on omaisuuden tasaamista, jonka sisällä on mahdollista tehdä omistajanvaihdoksia. Sen vuoksi osituksen verovaikutukset ovat tapauskohtaisia.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta