Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

5 syytä, miksi ositus kannattaa tehdä heti

Avioliiton päättyessä laaditaan ositus, eli aviovarallisuussuhteen purkaminen. Osituksen ideana on jakaa omaisuus tasan, jolloin laaditaan osituskirja. Tätä asiakirjaa tullaan pyytämään mahdollisesti vielä vuosienkin kuluttua, esimerkiksi entisen aviopuolison menehtyessä, jonka vuoksi se on tärkeä laatia huolella. Ositus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti ja siksi listasimmekin 5 syytä, miksi ositus kannattaa tehdä heti avioliiton päättymisen jälkeen.

1. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

Avioliiton loppuminen, oli kyseessä sitten avioero tai puolison kuolema, tuo mukanaan pitkän listan tehtäviä asioita. Surun ja tunteiden keskeltä ei välttämättä halua aloittaa paperisotaa, mutta sitä nopeammin osituksen saa laadittua, sitä nopeammin se on myös ohitse. Sillä, ettei osituksen tekemiselle ole olemassa takarajaa, voi helposti tuntua toissijaiselta ongelmalta. Osituskirjaa tullaan kuitenkin kyselemään, esimerkiksi entisen puolison kuoleman jälkeen, jolloin vanhojen asioiden muisteleminen voi tuntua epämiellyttävämmältä, kun avioeron jälkeen.

2. Kyky jatkaa elämää itsenäisesti

Kun ositusta ei ole hoidettu, on vieläkin kytköksissä entiseen puolisoon. Jos ei tunnetasolla, niin taloudellisesti. Esimerkiksi pankit saattavat pyytää osituskirjaa yhteisten lainojen uudelleen järjestämistä varten. Tämän vuoksi osituskirja kannattaa olla jo avioliiton loppumisen jälkeen valmiina.

3. Osituksen lykkääminen voi vaikuttaa omaisuuden arvoon

Ositukseen listataan omaisuus, ja tämä omaisuus arvostetaan. Omaisuuden arvostaminen ajoitetaan osituksen tekohetkelle. Jos osituksen tekoa lykkää, omaisuuden arvo saattaa muuttua siitä, mikä se oli avioliiton päättymisen hetkellä. Tämän vuoksi, jos haluaa reilun osituksen, ositus kannattaa tehdä heti avioliiton päätyttyä.

4. Ositus on aina ajankohtainen

Entinen puoliso voi aina vaatia osituksen tekemistä - jopa toisen kuoleman jälkeen. Perillisten aseman varmistamiseksi on tärkeää tehdä ositus, ellei halua entisen puolison hyötyvän kuolinpesästä.

5. Hyvin tehdyllä osituksella voi välttää veroja

Kesämökistä on turha alkaa hieromaan kauppoja puolisoiden kesken, sillä osituksen avulla on mahdollista siirtää omaisuutta toiselle ilman varainsiirtoveroa. Ositus on omaisuuden tasaamista, joten esimerkiksi kiinteistöihin liittyvät omistajanvaihdokset voi tietyin edellytyksin tehdä osituksen yhteydessä ilman veroseuraamuksia.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Ositus, aikaisempi avioliitto

Tee virallinen ositusasiakirja nopeasti ja helposti Lexlyn verkkopalvelussa. Osituskirjan voit ladata itsellesi heti maksun jälkeen (PDF). Saat toimintaohjeet ja kuitin sähköpostiisi.

58

Tee itse verkkopalvelussa. Jos haluat sittenkin apua asiantuntijalta, kerro meille tilanteestasi, niin annamme sinulle arvion kokonaishinnasta.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.