Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Kuka voi tehdä osituksen?

Avioliiton päättymisen jälkeen kummallakin puolisolla on yhtäläinen oikeus vaatia omaisuuden ositusta. Osituksesta sovitaan ensisijaisesti osapuolten keskinäisellä sopimuksella. Lain mukaan osituksesta täytyy laatia kirjallinen sopimus, jonka molemmat osapuolet ja kaksi esteetöntä todistajaa allekirjoittavat.

Ositussopimuksella järjestellään eroavan avioparin omaisuus

Koska ositussopimuksella sovitaan puolisoiden välisistä usein merkittävistäkin omaisuusjärjestelyistä, vaaditaan myös ositussopimukselta riittävää juridista tarkkuutta. Ositussopimuksen tekemisessä kannattaa kääntyä juristin puoleen siinäkin tapauksessa, että osapuolet eivät olisi keskenään riidoissa. Hyvin tehty ositussopimus mahdollistaa omaisuuden vaivattoman kirjaamisen uudelle omistajalle, säästää osapuolia ylimääräisiltä veroseuraamuksilta ja suojaa myös mahdollisilta myöhemmiltä tulkintaongelmilta tai omaisuutta koskevilta riitaisuuksilta.

Milloin tarvitaan pesänjakajaa

Jos osapuolten kesken ei ole mahdollista päästä sopimukseen osituksen sisällöstä, voidaan käräjäoikeudelle tehdä hakemus pesänjakajan määräämiseksi toimittamaan ositus. Kun pesänjakaja on määrätty, hän on toimivaltainen tekemään ratkaisun omaisuuden jakamisesta osapuolten välillä. Myös pesänjakajan tulee aina ensisijaisesti pyrkiä aikaansaamaan ositusasiassa sovinto.

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluotoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta