"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Liittyykö ositukseen veroetuja

Osituksen hyvä suunnittelu on tärkeää

Kun keskustellaan avioeron myötä osituksesta, niin päällimmäisenä mielessä saattaa olla, että kumpi osapuoli haluaa mitäkin omaisuutta. Joskus näkökannat voivat tämän asian osalta saattaa jo hieman kärjistyäkin. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa muutama askel taaksepäin yksityiskohtien puntaroimisesta ja luoda silmäys kokonaisuuteen. Osituksen toimittaminen mahdollistaa nimittäin sellaista varallisuuden suunnittelua, mikä ei olisi ilman veroseuraamuksia mahdollista millään muulla tavoin. Näin ollen hyvällä suunnittelulla ja kokonaisuuden haltuun ottamisella saadaan aikaan molempien osapuolten kannalta taloudellisesti järkevin ratkaisu.

Ositus tasaa omaisuuden

Omaisuuden osituksessa luetteloidaan kummankin osapuolen nimissä oleva omaisuus ja velat, jotka ovat avio-oikeuden alaisia. Tällä tavalla saadaan laskettua kummankin omistama avio-oikeuden alainen netto-omaisuus. Osituksessa ikään kuin tasataan tilit siten, että enemmän netto-omaisuutta omistava maksaa toiselle tasinkoa sen verran, että molempien omistukseen tulee saman verran omaisuutta. 

Konkreettisena esimerkkinä osituksessa voidaan esimerkiksi siirtää omassa omistuksessa oleva asunnon puolikas toisen nimiin. Tästä omistuksen siirtymisestä ei tule maksettavaksi varainsiirtoveroa, jos se pystytään tekemään osituksen piirissä olevin varoin. Tämä tarkoittaa usein myös sitä, että osituksen piirissä oleva yhteinen asuntolaina siirretään toiselle osapuolelle yksin. Tällainen velallisen muutos vaatii rahoittajalta rahoituspäätöksen eli pankkiin kannattaa olla yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa. 

Osituksessa huomioidaan koko varallisuus

Joskus osapuolet kiirehtivät tekemään keskinäisiä kauppoja lunastaakseen esimerkiksi toisen osuuden yhteisestä kodista ja kesämökistä. Taloudellisesti järkevämpää on kuitenkin ottaa huomioon koko varallisuus ja kokonaisuus. Näin mahdolliset omistuksen muutoksetkin tehdään tehokkaasti ja yksinkertaisesti osituksessa eikä erillisten kauppakirjojen laatiminen ole tarpeellista.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta