Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Miksi ositus kannattaa toimittaa avioeron jälkeen?

Avioeron jälkeen puolisoiden omaisuus tulee selvittää ja jakaa. Avioliitossa puolisoiden välille muodostunut oikeus toisen omaisuuteen jää voimaan, kunnes se on purettu erillisessä juridisessa toimituksessa nimeltä ositus. Ositus tarkoittaakin aviovarallisuussuhteen purkamista. Aviovarallisuussuhde puretaan laatimalla ositussopimus eli osituskirja. Jos puolisoilla on ollut avioehtosopimus, tehdään osituksen sijaan omaisuuden erottelu.

Ositusperuste syntyy avioerohakemuksen tullessa vireille käräjäoikeudessa tai puolison kuollessa. Avioero-osituksen voi tehdä aikaisintaan, kun avioero on tullut vireille käräjäoikeudessa. Avioeron ei siis tarvitse olla lainvoimainen, jotta ositus voidaan toimittaa.

Miksi ositus kannattaa tehdä avioeron jälkeen?

  1. Helppous ja kustannustehokkuus. Omaisuuden jakaminen ja avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittäminen on helpompaa ja kustannustehokkaampaa kun ositus toimitetaan kohtuullisessa ajassa avioeron tultua vireille. Monesti on helpompi selvittää mitä avio-oikeuden alaista omaisuutta puolisoilla on ollut avioeron vireille tullessa, kun vireilletulosta ei ole vielä kulunut pitkä aika.  Jos ositus toimitetaan vasta vuosikymmenien päästä avioerosta voi olla hankalaa ja kallista selvittää mitä omaisuutta puolisoilla on ollut eron tullessa vireille? Omaisuus on saattanut myös vuosien saatossa muuttaa muotoaan tai omaisuuden arvot muuttuneet, joka vaikeuttaa selvittelyä entisestään. Ositussopimus tarvitaan myös pankkia varten esim. järjesteltäessä asuntolainoja eron jälkeen.  

 

  1. Perillisten aseman helpottaminen. Vaikka erosta olisi kulunut jo vuosikymmeniä, on asia edelleen ajankohtainen, jos ositusta ei ole toimitettu. Kun ositus on toimitettu ei perittävän entinen puoliso voi esittää vaatimuksia kuolinpesälle. Ositusta ei kannata jättää perinnöksi.

 

  1. Hyvin laaditulla ositussopimuksella voidaan välttyä ylimääräisiltä veroseuraamuksilta.

 

Monta hyvää syytä miksi ositus kannattaa toimittaa pian eron jälkeen. Ositussopimuksen laatimisessa on syytä käyttää asiantuntija-apua parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Ositus tulee aina tehdä kirjallisesti.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluotoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue myös 16.4.2021 ilmestynyt Ilta-Sanomien artikkeli: Avioeroon liittyy paperi, jonka moni unohtaa tehdä – perhejuristi varoittaa: Saatat tietämättäsi kerryttää eksäsi varoja, https://www.is.fi/perhe/art-2000007923449.html

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta