Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Mistä päivästä ositus tehdään?

Ositus tulee toimittaa puolisoiden välillä, mikäli puoliso tai puolison perillinen vaatii ositusta, ellei avio-oikeutta ole täysin poissuljettu avioehtosopimuksella.

Avioeron vireilletulopäivällä on merkitystä

Mikäli avioliitto on päättynyt avioeroon, huomioidaan osituksessa se omaisuus ja ne velat, jotka puolisoilla ovat olleet avioerohakemuksen vireilletulopäivänä, eli kun avioerohakemus on jätetty käräjäoikeuteen. Mikäli toinen puolisoista saisi perinnön avioerohakemuksen jätön jälkeen, kyseistä perintöä ei oteta huomioon osituksessa. Myöskään avioerohakemuksen jättöpäivän jälkeen otettuja velkoja ei huomioida. Avioerotuomiota ei tarvitse odottaa, vaan ositus voidaan toimittaa myös harkinta-ajan aikana. 

Omaisuus arvotetaan osituksen toimituspäivän mukaan

Mikäli avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, osituksessa huomioidaan se omaisuus ja ne velat, jotka puolisolla oli ensin kuolleen puolison kuolinpäivänä. 

Omaisuus arvostetaan kuitenkin yleensä osituksen toimituspäivälle, eli päivälle, jolloin osapuolet allekirjoittavat ositussopimuksen.

Huomioithan, että tämä on yleisluotoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta