"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Mitä jos jätän osituksen tekemättä?

Ositusvaatimuksen esittämiselle ei ole määräaikaa

Jos ositus jää osapuolten kesken kokonaan tekemättä, jää myös molempien puolisoiden taloudellinen asema epäselvään tilaan. Koska ositusvaatimuksen esittämiselle ei ole laissa säädetty tiettyä määräaikaa, on täysin mahdollista, että entinen puoliso esittää ositusvaatimuksensa vielä vuosienkin kuluttua avioliiton päättymisestä. Tässä vaiheessa aiempaan avioliittoon liittyvien varallisuussuhteiden selvittäminen ositusta varten on usein huomattavasti hankalampaa ja tulee myös merkittävästi kalliimmaksi kuin osituksen toimittaminen heti avioliiton päättymisen jälkeen.

Ositus tulee eteen viimeistään perunkirjoituksessa

Vaikka ositusvaatimuksia ei esitettäisi puolin tai toisin, osituksen tekemättä jääminen huomataan yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun toinen osapuolista on kuollut, ja entisen puolison oikeus kuolinpesän varoihin selvitetään perunkirjoitusta varten. Jos osituksesta ei ole olemassa minkäänlaista kirjallista sopimusta tai merkintää, joudutaan asiaa tyypillisesti selvittämään suoraan entiseltä puolisolta itseltään. Ikävimmillään entinen puoliso tuleekin osalliseksi kuolinpesään siinä vaiheessa, kun toisen puolison perintöä ollaan jakamassa, ja kuolleen puolison perilliset joutuvat pahimmillaan juristin avustuksella riitelemään entisen puolison kanssa hänen oikeudestaan kuolinpesän varoihin.

Edellä kerrotut riskit huomioiden osituksen toimittaminen kirjallisella sopimuksella kannattaa aina, vaikka osapuolet olisivatkin valmiit luopumaan kaikista vaatimuksista toisiaan kohtaan.

Suosittelemme varaamaan ositusasiassa konsultaation Lexlyn juristin kanssa tai vaihtoehtoisesti jo aiemmin päättynyttä avioliittoa koskevassa asiassa hyödyntämään verkkopalveluitamme.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta