"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Pitääkö tehdä ositus, jos on avioehto?

Avioero, ositus ja avioehto

Yleinen väärinkäsitys on, että mikäli avioparilla on avioehtosopimus, ei erillistä asiakirjaa tarvitse avioeron yhteydessä tehdä. Totuus kuitenkin on, että avioliitto muodostaa aina avioparin välille taloudellisen yhteyden, joka tulee purkaa erillisen asiakirjan kautta. Avioehtosopimuksen voi mieltää ikään kuin esisopimukseksi, jonka sisältö toteutetaan eron yhteydessä erillisessä asiakirjassa.

Avioliittolaki tai avioehtosopimus

Avioehtosopimuksen sisällöstä riippuu, millä nimellä tätä asiakirjaa kutsutaan. Tarkoitus on kuitenkin aina sama: puolisoiden omaisuus jaetaan ja ulkopuolisille – esimerkiksi pankille – voidaan osoittaa, ettei omaan omaisuuteen kohdistu avioliittoon perustuvaa vaatimusta. 

Aviopuolisoiden taloudellisen yhteyden purkaminen eron yhteydessä perustuu joko avioliittolakiin tai puolisoiden tekemään avioehtosopimukseen. Avioehtosopimuksella voidaan siis muuttaa suoraan laista tulevia määräyksiä halutunlaisiksi.

Täysin poissulkeva avioehto

Jos puolisoilla on avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehtosopimus, kutsutaan puolisoiden taloudellisen yhteyden purkamista omaisuuden erotteluksi. Omaisuuden erottelu -asiakirjassa todetaan, mikä omaisuus kuuluu kummallekin puolisolle eron jälkeen. Kumpikin puoliso omistaa omissa nimissään olevan omaisuuden.

Osittain poissulkeva avioehto

On tavanomaista, että puolisoilla on sekä avio-oikeuden alaista omaisuutta että avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta. Asiakirjaa, jossa avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus erotellaan ja avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan, kutsutaan omaisuuden ositus- ja erottelu -asiakirjaksi. Avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus kuuluu sille puolisolle jonka nimissä se on, mutta avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan.

Avioero ilman avioehtoa

Jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, molempien puolisoiden kaikki omaisuus kuuluu lähtökohtaisesti ositettavaan omaisuuteen. Osituksen “säännöt” tulevat suoraan avioliittolaista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pari voi osituksessa yhteisellä päätöksellä sopia omaisuuden jakamisesta eri tavalla kuin mitä avioliittolaissa lukee. Mutta jos sopua ei synny, noudatetaan lain määräyksiä. Asiakirja, jossa puolisoiden omaisuus jaetaan heidän välillään ja avioliittoon perustuva avio-oikeus päätetään, on nimeltään ositus. Sana ositus voi viitata myös neuvotteluihin ja sopimiseen, joita eroava pari juristin avulla käy omaisuutensa jakamisesta.

Kysy lisää asiakaspalvelusta

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluotoinen artikkeli avioerosta ja osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun: 

010 3379 150 asiakaspalvelu@lexly.fi 

tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeella >>

Linkin takaa löydät kaikki avioeroon ja ositukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta