Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Riitaisan osituksen ratkoo pesänjakaja, mikä se on?

Osituksissa päädytään joskus tilanteeseen, jossa lukuisista sopimusyrityksistä huolimatta ei omaisuuden jaosta päästä sopimukseen tai toinen osapuoli esimerkiksi kieltäytyy keskustelemasta asioista – tällaisissa tilanteissa kannattaa kääntyä pesänjakajan puoleen. Pesänjakajaa voi hakea kumpi tahansa osapuolista kirjallisella hakemuksella kumman tahansa puolison kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudesta.

Kuka voi toimia pesänjakajana 

Pesänjakajana toimii käräjäoikeuden määräämä juristi, useimmissa tapauksissa asianajaja, joka huolehtii osituksen toimittamisesta. Pesänjakajan tehtävänä on muun muassa kertoa molemmille puolisoille heidän oikeutensa ja velvollisuutensa osituksessa sekä selvittää mitä omaisuutta avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen kuuluu ja minkä arvoista tämä omaisuus on.

Mitä pesänjakaja tekee

Pesänjakaja pyrkii aina ensisijaisesti sovinnolliseen ratkaisuun, mutta tarvittaessa pesänjakajalla on myös valtuudet esimerkiksi myydä omaisuutta. Kun osituksessa on päästy ratkaisuun, laatii pesänjakaja osituskirjan. Osituskirjaan riittää ainoastaan pesänjakajan allekirjoitus.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta