"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Kuka perii kenet?

Mitä leski perii

Mikäli vainajalla ei ole lapsia eikä lapsenlapsia, mutta hän on kuollessaan avioliitossa, leski perii puolisonsa. Tällöin lesken kuoltua leskellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi ensin kuolleen puolison sukuun ja puoliksi lesken sukuun.  

Kuka perii

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia eikä aviopuolisoa, hänen vanhempansa perivät hänet. Mikäli vanhempi olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan sisarukset ja sisaruspuolet hänen sijaansa. Mikäli sisarus tai sisaruspuoli olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa hänen sijaansa.  

Perintökaari

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia, aviopuolisoa, vanhempia, sisaruksia/sisarpuolia eikä sisarusten/sisarpuolten lapsia, perivät vainajan isovanhemmat hänet. Mikäli joku isovanhemmista olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan tädit/tätipuolet ja sedät/setäpuolet hänen sijaansa. Vainajan serkut eivät enää peri. Perintökaari katkeaa serkkuihin.

Perintöveron maksaminen

Se, joka perii omaisuutta omistusoikeudella, maksaa saamastaan perinnöstä perintöverot. Perittävä omaisuus arvostetaan perukirjassa käyvän arvon mukaan. Perukirja toimii perintöverotuksen pohjana. Perintöverotus on progressiivista eli mitä enemmän perii, sitä korkeampi on veroprosentti. 

Perintöveron määrä

Veron määrä riippuu myös siitä, kuinka läheistä sukua perinnönsaaja on vainajalle. I veroluokkaan kuuluvat vainajan lähisukulaiset. II veroluokkaan kuuluvat kaikki muut. Tämän hetkisen verotuksen mukaan jokainen voi periä 20 000 € euroa verovapaasti, eli perintöveroa maksetaan vain tätä suuremmasta perinnöstä. Lisäksi verotettavasta perinnöstä on mahdollista tehdä alaikäisyysvähennys (60 000 €), puolisovähennys (90 000 €) ja hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeuden saaja ei maksa perintöveroa saamastaan hallintaoikeudesta. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perimyksestä ja perintöveroista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 3379 150  asiakaspalvelu@lexly tai jätä yhteydenottopyyntö tällä lomakkeella >>

 

Lue lisää aiheesta