Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Kuka perii ja kenet? Miten perintöverot menee?

Perintökaaressa määrätään perintöoikeudesta. Mikäli vainajalla on lapsia, lapset perivät hänet. Jos joku lapsista olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa hänen sijaansa.

Leski perii lapsettoman 

Mikäli vainajalla ei ole lapsia eikä lapsenlapsia, mutta hän on kuollessaan avioliitossa, leski perii puolisonsa. Tällöin lesken kuoltua leskellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi ensin kuolleen puolison sukuun ja puoliksi lesken sukuun.  

Perintökaari katkeaa serkkuihin

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia eikä aviopuolisoa, hänen vanhempansa perivät hänet. Mikäli vanhempi olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan sisarukset ja sisaruspuolet hänen sijaansa. Mikäli sisarus tai sisaruspuoli olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa hänen sijaansa.  

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia, aviopuolisoa, vanhempia, sisaruksia/sisarpuolia eikä sisarusten/sisarpuolten lapsia, perivät vainajan isovanhemmat hänet. Mikäli joku isovanhemmista olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan tädit/tätipuolet ja sedät/setäpuolet hänen sijaansa. Vainajan serkut eivät enää peri. 

Omistusoikeuden saaja maksaa perintöveron

Se, joka perii omaisuutta omistusoikeudella, maksaa saamastaan perinnöstä perintöverot. Perittävä omaisuus arvostetaan perukirjassa käyvän arvon mukaan. Perukirja toimii perintöverotuksen pohjana. Perintöverotus on progressiivista eli mitä enemmän perii, sitä korkeampi on veroprosentti. Veron määrä riippuu myös siitä, kuinka läheistä sukua perinnönsaaja on vainajalle. I veroluokkaan kuuluvat vainajan lähisukulaiset. II veroluokkaan kuuluvat kaikki muut. Tämän hetkisen verotuksen mukaan jokainen voi periä 20 000 € euroa verovapaasti, eli perintöveroa maksetaan vain tätä suuremmasta perinnöstä. Lisäksi verotettavasta perinnöstä on mahdollista tehdä alaikäisyysvähennys (60 000 €), puolisovähennys (90 000 €) ja hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeuden saaja ei maksa perintöveroa saamastaan hallintaoikeudesta. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perimyksestä ja perintöveroista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

 

Lue lisää aiheesta