Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

 Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Apua! Perintöä tulossa – tuleeko tästä riita?

Perintöriidat pääsevät tämän tästä lööppeihin ja usein perinnön saaminen voi jopa arveluttaa, kun perintöä koskevat riidat tuntuvat uutisoinnin perusteella olevan niin yleisiä. Kokemuksemme mukaan osaavan avun kanssa kaikki sujuu yleensä hyvin, joten voit ottaa yhteyttä meihin ja olla rauhallisin mielin.

Mikä on perunkirjoitus?

Läheisen poismenon hetkellä tuntuu usein kuormittavalta alkaa selvittää asioita, joihin ei ole mahdollisesti koskaan aikaisemmin törmännyt. Suomessa kuoleman jälkeen on kuitenkin aina tehtävä perunkirjoitus ja se edellyttää valitettavasti runsaasti asiakirjaselvittelyä poismenneen varallisuudesta ja henkilöhistoriasta. Sinulle perunkirjoitukseen liittyvät velvollisuudet osuvat kohdalle ehkä ensimmäistä kertaa ja henkilökohtaiset resurssit voivat olla tilanteessa koetuksella. Me hoidamme asiantuntemuksella ja mielellämme kaiken perunkirjoitukseen liittyvän puolestasi ja saat itse keskittyä muuhun. Suosittelemme ottamaan meihin yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Perunkirjoitus tarkoittaa käytännössä vainajan perillisten ja varallisuuden selvittämistä. Sen perusteella laaditaan perukirja, jossa luetteloidaan kattavasti vainajan perilliset, avioliitot sekä varat ja velat. Perunkirjoitus on tehtävä 3 kuukauden kuluttua vainajan kuolemasta ja se pitää tehdä aina, vaikka vainajalla ei olisi varoja tai velkoja. Perunkirjoituksen laiminlyönnistä voi seurata henkilökohtainen velkavastuu pesän osakkaalle, jos pesä on ylivelkainen.

Miten kuolinpesän omaisuus jaetaan?

Perunkirjoitus toimii pohjana sen jälkeen tehtävälle ositukselle (jos vainaja oli ollut naimisissa) ja perinnönjaolle. Perinnönjako tarkoittaa kuolinpesän hallussa olevan omaisuuden jakamista perillisille. Perinnön jakamisesta laaditaan perinnönjakokirja. Kun jako on tehty, kuolinpesä lakkaa olemasta olemassa.

Suomessa elää sitkeässä uskomus siitä, että kuolinpesän jakamatta jättämisestä olisi saatavissa jonkinlaista etua. Yleensä on kuitenkin fiksuinta osittaa ja jakaa kuolinpesä melko pian perunkirjoituksen jälkeen, koska muutoin kuolinpesää hallinnoidaan yhdessä ja tämä voi käydä hallinnollisesti työlääksi. Jokaisella perillisellä on yksinkin oikeus vaatia perinnönjakoa.

Kuolinpesä on kokonaisuus

Perinnön jakamiseen ja erilaisiin omaisuuseriin liittyy myös verotuksellisia näkökulmia, minkä vuoksi on järkevää lähteä suunnittelemaan asiaa yhdessä lakimiehemme kanssa. Kuolinpesän varallisuuteen ja sen jakamiseen kannattaa suhtautua kokonaisuutena. Joskus ongelmia tulee esimerkiksi tilanteessa, jossa perilliset ovat jakaneet keskenään käteisen, helposti jaettavan, varallisuuden ja lopulta jaettavana on enää kiinteää omaisuutta.

Kuolinpesän jakaminen sujuu meillä useimmiten sopuisasti osapuolten välillä, kun asiat tehdään järkevästi koko kokonaisuus huomioiden. Olemme mielellämme apunasi. Varaa meiltä ilmainen alkukeskustelu, niin lähdetään liikkeelle!

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perunkirjoituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta