Tee testamentti näppärästi netissä 95 € tai varaa kätevä minikonsultaatio 67 € Tutustu >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti netissä 95 € ⭐ Netissä tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Tutustu >>

Perukirja, perunkirjoitus ja perinnönjako. Hoida kaikki lakiasiasi luotettavasti Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Perukirja

Perukirja on käytännössä vainajan viimeinen veroilmoitus, asiakirja, jossa vainajan omaisuus luetteloidaan kokonaisuudessaan.

Perukirjasta tulee myös käydä ilmi vainajan perilliset, testamentinsaajat sekä aviopuolisot. Usein yllätyksenä tulee, että jos vainajalta jäi aviopuoliso eli leski, myös lesken omaisuus, varat ja velat, tulee lain mukaan luetteloida perukirjassa. Perukirja toimitetaan verottajalle, joka määrää perukirjan perusteella kullekin perilliselle maksettavaksi tulevat perintöverot.

 

Perukirja on kuolinpesän:

1. Omaisuusluettelo

eli tarkka listaus vainajan ja lesken varoista ja veloista.

2. Osakasluettelo

eli perukirjasta on käytävä ilmi, ketkä ovat oikeutettuja määräämään kuolinpesän omaisuudesta. Tästä syystä kuolinpesän omaisuutta ei voi myydä ennen kuin perunkirjoitus on pidetty.

3. Perintöveroilmoitus

joka on toimitettava verottajalle 1 kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta. Perintöveropäätös perustuu perukirjassa annettuihin tietoihin.

 

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta