Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Erilaiset testamentit

Halutessasi voit määrätä siitä, kuka saa omaisuutesi kuolemasi jälkeen. Varmin tapa toteuttaa toiveesi on laatimalla testamentti. Ilman testamenttia omaisuutesi saajat määräytyvät perintöä koskevan lain, perintökaaren, mukaisesti.

Keskinäinen testamentti

Testamenttityyppejä on erilaisia ja ne palvelevat eri tarkoituksia. Voit tehdä testamentin joko yksin tai yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa. Yhdessä laadittua testamenttia kutsutaan keskinäiseksi testamentiksi. Keskinäisessä testamentissa voidaan määrätä siitä, miten omaisuus jaetaan ensin kuolleen puolison jälkeen ja miten se jaetaan, kun molemmat puolisot ovat kuolleet. Yleensä keskinäisellä testamentilla halutaan suojata eloonjäänyttä puolisoa eli leskeä. 

Omistusoikeustestamentti

Testamentit voidaan jakaa myös omistusoikeus- ja hallintaoikeustestamentteihin. Omistusoikeustestamentilla tarkoitetaan testamenttia, jossa testamentin saajalle määrätään omaisuutta omistusoikeudella. Omistusoikeus voidaan määrätä joko ilman rajoituksia tai sitä voidaan rajoittaa erilaisilla määräyksillä.

Hallintaoikeustestamentti

Testamentilla voidaan määrätä omaisuutta myös hallintaoikeudella, jolloin omistusoikeus omaisuudesta määrätään toiselle saajalle. Tämäntyyppistä hallintaoikeustestamenttia käytetään, kun esimerkiksi leskelle halutaan taata oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin ja käyttää kesämökkiä. 

Yleistestamentti ja erityistestamentti

Lisäksi testamentit voidaan jakaa yleis- ja erityistestamentteihin. Yleistestamentilla määrätään, minkä suuruisen osuuden omaisuudesta kukin testamentin saaja saa. Erityistestamentissa voidaan määritellä tarkemmin, mitä omaisuutta menee kullekin saajalle. Erityistestamentin saajalle voidaan näin ollen määrätä esimerkiksi jokin tietty esine, asunto tai vaikkapa rahasumma. 

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Juristin kanssa

400€

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

400

Tee testamentti kiinteään hintaan perintöoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.