"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Erilaiset testamentit

Keskinäinen testamentti

Testamenttityyppejä on erilaisia ja ne palvelevat eri tarkoituksia. Voit tehdä testamentin joko yksin tai yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa. Yhdessä laadittua testamenttia kutsutaan keskinäiseksi testamentiksi. Keskinäisessä testamentissa voidaan määrätä siitä, miten omaisuus jaetaan ensin kuolleen puolison jälkeen ja miten se jaetaan, kun molemmat puolisot ovat kuolleet. Yleensä keskinäisellä testamentilla halutaan suojata eloonjäänyttä puolisoa eli leskeä. 

Omistusoikeustestamentti

Testamentit voidaan jakaa myös omistusoikeus- ja hallintaoikeustestamentteihin. Omistusoikeustestamentilla tarkoitetaan testamenttia, jossa testamentin saajalle määrätään omaisuutta omistusoikeudella. Omistusoikeus voidaan määrätä joko ilman rajoituksia tai sitä voidaan rajoittaa erilaisilla määräyksillä.

Hallintaoikeustestamentti

Testamentilla voidaan määrätä omaisuutta myös hallintaoikeudella, jolloin omistusoikeus omaisuudesta määrätään toiselle saajalle. Tämäntyyppistä hallintaoikeustestamenttia käytetään, kun esimerkiksi leskelle halutaan taata oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin ja käyttää kesämökkiä. 

Yleistestamentti ja erityistestamentti

Lisäksi testamentit voidaan jakaa yleis- ja erityistestamentteihin. Yleistestamentilla määrätään, minkä suuruisen osuuden omaisuudesta kukin testamentin saaja saa. Erityistestamentissa voidaan määritellä tarkemmin, mitä omaisuutta menee kullekin saajalle. Erityistestamentin saajalle voidaan näin ollen määrätä esimerkiksi jokin tietty esine, asunto tai vaikkapa rahasumma. 

Miten tehdä testamentti?

Voit helposti tehdä testamentin netissä täysin itsenäisesti, kun käytät Lexlyn juristien laatimaa verkkopalvelua. Verkkopalvelussa sinulle esitetään kysymyksiä, joiden perusteella syntyy juuri sinun tarpeisiisi sopiva testamentti. Testamentin hinta Lexlyssä on aina kiinteä, teit sen sitten verkkopalvelussamme tai yhdessä juristin kanssa puhelin- tai videoyhteyden avulla.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta