Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Testamentti

Keskinäinen testamentti

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Aviopuolisoiden keskinäinen testamentti 

Keskinäinen testamentti on yleensä puolisoiden välinen testamentti. Mikään ei kuitenkaan estä esimerkiksi sisaruksia tai ystäviä tekemästä keskinäistä testamenttia esimerkiksi yhdessä omistetun omaisuuden osalta.

Kannattaako testamentata hallintaoikeudella vai omistusoikeudella?

Kun testamenttia suunnitellaan, on tärkeää pohtia ensin kenelle annetaan, mitä annetaan ja millä oikeudella annetaan. Millaista taloudellista tai asumisen turvaa leskeksi jäävä tarvitsee?

Hallintaoikeuden haltija saa käyttää omaisuutta ja nauttia omaisuuden tuoton. Omistusoikeus kuuluu muulle henkilölle, jonka rooliksi "jää" omistaa. Omistaja voi hyötyä taloudellisesti omaisuuden markkina-arvon noustessa ja voi hävitä sen arvon laskiessa. Tyypillisessä tilanteessa hallintaoikeus annetaan leskelle ja omistusoikeus menee lapsille, mutta tulisiko lesken hyväksi määrätä myös omistusoikeudella?

Jos omistusoikeus ja hallintaoikeus päätetään antaa eri henkilöille, on tärkeää miettiä kuka maksaa omaisuudesta aiheutuvat kulut. Tavanomaiset käyttökulut kuuluvat omaisuuden haltijan maksettavaksi, mutta miten maksetaan omaisuuden arvoa parantavat kulut? Kuka maksaa esimerkiksi putkiremontin? Testamentin tekijät voivat ja heidän kannattaa määrätä kuluvastuusta itse.

Kannattaako tehdä keskinäinen testamentti?

Testamenttia laativien puolisoiden elämäntilanne vaikuttaa hyvin paljon siihen, millainen testamentti kannattaa tehdä. Nuorten pariskuntien kohdalla omistusoikeus on usein merkityksellisempää tulevaisuuden turvan ja käytännön elämän kannalta kuin hallintaoikeus.

Vanhemman pariskunnan ollessa kyseessä leskelle annettava hallintaoikeus osaan perittävän omaisuudesta voi olla riittävä tulevaisuuden turva puolison kuoleman varalta. Toisaalta kannattaa pohtia, tulisiko tulevaisuuden asumiseen, hoitoon ja hoivaan varautua järeämmin.

Tee testamentti netissä - Kokeile Lexlyn verkkopalvelua

Lexlyssä voit tehdä testamentin yhdessä juristin kanssa joko puhelin- tai videoyhteydellä tai itsenäisesti Verkkopalvelussa. Testamentti netissä onnistuu helposti juristiemme laatimassa verkkopalvelussa, jossa esitettyjen kysymysten avulla muodostuu juuri sinun tarpeisiisi sopiva testamentti. Valitsit sitten testamentin juristin kanssa tai netissä tehtävän testamentin, Lexlyssä testamentin hinta on aina kiinteä.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli keskinäisestä testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Keskinäinen testamentti

Varaa aika keskinäisen testamentin laatimiseen perhejuristimme kanssa. Juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä ja kertoo sinulle eri vaihtoehdoista. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Asiakirjaa muokataan ja täydennetään vielä tarvittaessa, kunnes se on tahtonne mukainen.

Lue lisää aiheesta Keskinäinen testamentti
Keskinäinen testamentti

600 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu