Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Millainen on hyvä testamentti?

Testamentin ajatellaan olevan asiakirja, jossa määrätään, kenelle omaisuuden halutaan periytyvän kuolemamme jälkeen. Testamentintekijän ei kuitenkaan aina tarvitse muuttaa lain mukaista perimysjärjestystä. Testamentti kannattaa tehdä myös sen muiden hyötyjen takia.  

Oikea aika tehdä testamentti

Hyvä hetki tehdä ensimmäinen testamentti on esimerkiksi naimisiinmenon, asunnon oston tai lapsen saamisen jälkeen. Testamenttia kannattaa myös päivittää siinä vaiheessa, kun elämässä jokin iso asia muuttuu. Näin varmistut siitä, että sinulla on aina omaan elämäntilanteeseesi parhaiten sopiva testamentti. 

Nuoruudessa testamentti laaditaan enemmänkin vakuutuksen kaltaiseksi asiakirjaksi. Sen avulla varaudutaan odottamattomaan kriisitilanteeseen ja pyritään turvaamaan läheisten edellytyksiä jatkaa elämää. Vanhuuden päiville laaditussa testamentissa taas tavoitteena on usein verosäästöt ja perinnön hajauttaminen. 

Paras testamenttimalli

Paras testamenttimalli vaihtelee tekijänsä elämäntilanteen mukaisesti. On tärkeä ymmärtää usein suositeltujen määräysten vaikutukset. Esimerkiksi veroissa säästämiseksi annettu hallintaoikeus saattaakin joskus muodostua rasitteeksi tai ei riitäkään turvaamaan saajaansa riittävästi. 

Tietyt määräykset eivät myöskään aina olekaan riittäviä saamaan aikaan sitä vaikutusta, mitä toivotaan. Pelkkä avio-oikeuden poissulkeminen ei aina pidäkään omaisuutta omassa suvussa, koska se ei vielä vaikuta puolisoiden perintöoikeuteen. Tai ex-puolison perimisen mahdollisuuden poissulkemiseen saatetaankin tarvita toissijaista saajaa koskeva määräys. 

Usein perillisille kannattaa jättää myös omaa harkintaa perinnön vastaanottamiseen, eikä pyrkiä määräämään omaisuudesta liian tarkalla tasolla. Toisinaan taas perintöriitojen välttämiseksi määräysten tulee olla hyvinkin tarkkoja. Juuri sinä tunnet oman tilanteesi parhaiten.

Lexlyn juristit osaavat suosittaa elämäntilanteeseesi sopivaa testamenttia. Myös verkkopalvelumme ohjaa sinut kaikkien hyvän testamentin kannalta olennaisten kysymysten läpi.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta