Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Millainen on hyvä testamentti?

Testamentin ajatellaan olevan asiakirja, jossa määrätään, kenelle omaisuuden halutaan periytyvän kuolemamme jälkeen. Testamentintekijän ei kuitenkaan aina tarvitse muuttaa lain mukaista perimysjärjestystä. Testamentti kannattaa tehdä myös sen muiden hyötyjen takia.  

Oikea aika tehdä testamentti

Hyvä hetki tehdä ensimmäinen testamentti on esimerkiksi naimisiinmenon, asunnon oston tai lapsen saamisen jälkeen. Testamenttia kannattaa myös päivittää siinä vaiheessa, kun elämässä jokin iso asia muuttuu. Näin varmistut siitä, että sinulla on aina omaan elämäntilanteeseesi parhaiten sopiva testamentti. 

Nuoruudessa testamentti laaditaan enemmänkin vakuutuksen kaltaiseksi asiakirjaksi. Sen avulla varaudutaan odottamattomaan kriisitilanteeseen ja pyritään turvaamaan läheisten edellytyksiä jatkaa elämää. Vanhuuden päiville laaditussa testamentissa taas tavoitteena on usein verosäästöt ja perinnön hajauttaminen. 

Paras testamenttimalli

Paras testamenttimalli vaihtelee tekijänsä elämäntilanteen mukaisesti. On tärkeä ymmärtää usein suositeltujen määräysten vaikutukset. Esimerkiksi veroissa säästämiseksi annettu hallintaoikeus saattaakin joskus muodostua rasitteeksi tai ei riitäkään turvaamaan saajaansa riittävästi. 

Tietyt määräykset eivät myöskään aina olekaan riittäviä saamaan aikaan sitä vaikutusta, mitä toivotaan. Pelkkä avio-oikeuden poissulkeminen ei aina pidäkään omaisuutta omassa suvussa, koska se ei vielä vaikuta puolisoiden perintöoikeuteen. Tai ex-puolison perimisen mahdollisuuden poissulkemiseen saatetaankin tarvita toissijaista saajaa koskeva määräys. 

Usein perillisille kannattaa jättää myös omaa harkintaa perinnön vastaanottamiseen, eikä pyrkiä määräämään omaisuudesta liian tarkalla tasolla. Toisinaan taas perintöriitojen välttämiseksi määräysten tulee olla hyvinkin tarkkoja. Juuri sinä tunnet oman tilanteesi parhaiten.

Lexlyn juristit osaavat suosittaa elämäntilanteeseesi sopivaa testamenttia. Myös verkkopalvelumme ohjaa sinut kaikkien hyvän testamentin kannalta olennaisten kysymysten läpi.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Aika juristille

185 €

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

alkaen 185

Haluatko mieluummin tehdä testamenttisi juristin kanssa? Varaa aika alkukeskusteluun juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.