Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Millainen on naimattoman ja lapsettoman testamentti malli?

Naimaton ja lapseton voi testamentilla määrätä vapaasti miten oma omaisuus kuoleman jälkeen jaetaan. Mikäli testamenttia ei ole, naimattoman ja lapsettoman henkilön perivät vanhemmat tai mikäli he eivät olisi elossa, menee perintö sisaruksille. Jos perittävällä ei ole kuolinhetkellä sisaruksia tai sisarusten lapsia, menee perintö isovanhemmille tai mikäli he eivät olisi elossa, perii naimattoman ja lapsettoman viimeisenä omista sukulaisistaan tädit, sedät ja enot. Mikäli sukulaisia ei ole eikä testamenttia tehty, perii naimattoman ja lapsettoman viime kädessä valtio.

Ilman testamenttia lapsettoman ja naimattoman omaisuus menee valtiolle

Toisin kuin rintaperillisillä eli lapsilla, ei muilla sukulaisilla ole oikeutta edes lakiosaan, joka on puolet perintöosasta. Näin ollen naimaton ja lapseton voi siis testamentata koko omaisuutensa halutessaan vaikka yhdelle henkilölle tai tietylle taholle.

On kuitenkin hyvä muistaa, että testamentin tulee aina olla muotomääräysten mukainen. Lisäksi alkuperäinen testamentti tulee löytyä perunkirjoitusta toimitettaessa. Ole siis erityisen tarkkana sekä muotomääräysten että testamentin säilytyksen osalta.

Me Lexlyssä autamme sinua mielellämme, mikäli tarvitset apua testamentin laatimisessa tai haluat varmistaa, että testamenttisi on muotomääräysten mukainen.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta