Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Mistä testamentilla voidaan määrätä?

Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentti on siis kuolemanvarainen asiakirja, joka tulee sovellettavaksi vasta henkilön kuoltua. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan. Testamentilla siis voidaan poiketa lakimääräisestä perimyksestä tietyin rajoituksin. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi rintaperillisten lakiosaoikeus ja lesken asumissuoja.

Testamentilla voidaan poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä

Testamentin avulla omaisuus voidaan jakaa eri tavalla kuin laissa on säädetty. Lisäksi testamentilla voidaan turvata lesken asemaa paremmin kuin laissa. Testamentilla voidaan myös varmistaa, ettei omaisuutta päädy testamentinsaajien avioeron yhteydessä heidän puolisoilleen sulkemalla perillisten puolisoiden avio-oikeus pois. Perintöverotukseen testamentilla on myös mahdollista vaikuttaa. Testamentissa voidaan antaa myös toimeenpanijamääräys eli määräys siitä kuka hoitaa kuolinpesän pesänselvityksen, pesän varallisuuden hallinnoinnin ja perinnönjaon perittävän kuoleman jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos testamentinsaaja kuolee ennen perittävää?

Testamentilla voidaan määrätä kenelle omaisuus menee jos testamentinsaaja kuolee ennen perittävää. Testamentissa voidaan ottaa huomioon myös tilanne, jossa testamentinsaaja kuolee perittyään testamentintekijän eli määrätä testamentin toissijaissaajasta. Tällaisella määräyksellä halutaan tyypillisesti välttyä tilanteelta, jossa omaisuutta joutuu testamentinsaajan kuoltua henkilölle, jolle sen ei haluta joutuvan.

Yleistä on myös hallintaoikeuden pidättäminen jollekin muulle kuin omistusoikeudensaajalle. Tyypillisesti leskelle tai vaikkapa testamentinsaajan vanhemmille. Hallintaoikeuden pidättämisellä on omistusoikeudensaajan perintöverotusta pienentävä vaikutus.

Testamentti on asiakirja, jota kannattaa aina vähintään harkita ja useimmiten tehdä, jos on omistaa jotain.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta