Tiesitkö, että meillä voit hoitaa lakiasioita myös itse verkossa? Kokeile maksutta!

Mistä testamentilla voidaan määrätä?

Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentti on siis kuolemanvarainen asiakirja, joka tulee sovellettavaksi vasta henkilön kuoltua. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan. Testamentilla siis voidaan poiketa lakimääräisestä perimyksestä tietyin rajoituksin. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi rintaperillisten lakiosaoikeus ja lesken asumissuoja.

Testamentilla voidaan poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä

Testamentin avulla omaisuus voidaan jakaa eri tavalla kuin laissa on säädetty. Lisäksi testamentilla voidaan turvata lesken asemaa paremmin kuin laissa. Testamentilla voidaan myös varmistaa, ettei omaisuutta päädy testamentinsaajien avioeron yhteydessä heidän puolisoilleen sulkemalla perillisten puolisoiden avio-oikeus pois. Perintöverotukseen testamentilla on myös mahdollista vaikuttaa. Testamentissa voidaan antaa myös toimeenpanijamääräys eli määräys siitä kuka hoitaa kuolinpesän pesänselvityksen, pesän varallisuuden hallinnoinnin ja perinnönjaon perittävän kuoleman jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos testamentinsaaja kuolee ennen perittävää?

Testamentilla voidaan määrätä kenelle omaisuus menee jos testamentinsaaja kuolee ennen perittävää. Testamentissa voidaan ottaa huomioon myös tilanne, jossa testamentinsaaja kuolee perittyään testamentintekijän eli määrätä testamentin toissijaissaajasta. Tällaisella määräyksellä halutaan tyypillisesti välttyä tilanteelta, jossa omaisuutta joutuu testamentinsaajan kuoltua henkilölle, jolle sen ei haluta joutuvan.

Yleistä on myös hallintaoikeuden pidättäminen jollekin muulle kuin omistusoikeudensaajalle. Tyypillisesti leskelle tai vaikkapa testamentinsaajan vanhemmille. Hallintaoikeuden pidättämisellä on omistusoikeudensaajan perintöverotusta pienentävä vaikutus.


Testamentti on asiakirja, jota kannattaa aina vähintään harkita ja useimmiten tehdä, jos on omistaa jotain.

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee itse verkossa

90 €

Varaa aika juristille

185 €

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

alkaen 185

Haluatko mieluummin tehdä testamenttisi juristin kanssa? Varaa aika alkukeskusteluun juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.