Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Mitä asioita testamentissa kannattaa ottaa huomioon?

Kuka perii sinut

Testamentti tehdään kuoleman varalta ja yleensä omien läheisten taloudellista turvaa ajatellen. Läheiset ajatellaan nykyään laajassa merkityksessä. Läheisiä voivat siis olla omien lasten ja lastenlasten sekä puolison lisäksi muut elämän tärkeät henkilöt. Harva kokee enää velvollisuudeksi jättää omaa omaisuuttaan sukulaisille, joiden kanssa ei ole ollut vuosikausiin tekemisissä. Testamentissa määräät mutkat suoriksi oikoen siitä, kuka perii sinut kuolemasi jälkeen ja mitä omaisuutta hän sinulta saa. Tämän lisäksi testamenttiin kannattaa sisällyttää tärkeät muut määräykset.

”En tarvitse testamenttia vaan perintöni jaetaan lain mukaan.”

Perintö jaetaan lain mukaan siksi, että testamenttia ei ole eikä henkilö ole itse muodostanut omaa viimeistä tahtoaan perintönsä jakamisesta. Kysyttäessä, tiedätkö mitä tarkoittaa, että perintö jaetaan lain mukaan. Useimmat tietävät kyllä pääsäännön. ”Minulla on lapsia, joten lapset perivät minut yhtä suurin osuuksin. ” Kyllä, näin on, mutta perimykseen ja testamenttiin liittyy muitakin tärkeitä asioita. Se kuka perii ja millaisella osuudella on vain yksi asia.

Rahojesi (ja samalla läheistesi) kohtalo ja perintöverosäästöt määräytyvät testamentilla

Testamentin huolellinen suunnittelu ja laatiminen ajoissa kannattavat. Testamentti säästää yleensä aina ankarimmilta perintöveroilta. Sanomattakin on varmasti selvää, että myös testamentin ajantasaisuudesta tulee huolehtia. Perinnönjakotilaisuudessa ovat usein läsnä leski ja perilliset. Tähän asetelmaan kuuluu vielä valitettavan usein sitkeässä istuva harhakäsitys siitä, että leski saisi puolet perinnöstä.

Leski ei saa puolta perinnöstä. Hän voi saada avio-oikeuden nojalla puolet aviopuolisoiden yhteenlasketuista varoista. Tämä harhakäsitys johtuu siitä, että avio-oikeus ja perintöoikeus menevät ihmisillä sekaisin. Toinen tyypillinen väärinymmärrys liittyy lesken asuntoon, johon leskellä on ilman testamenttia vain asumisoikeus. Leski saa asua asunnossa elämänsä loppuun, mutta ei saa myydä sitä ja vaihtaa  vaikka pienempään. Tämäkin asia olisi helppo korjata testamentissa. Erityisen tärkeää testamentin teko on, kun leski on avopuoliso.

Vähemmän perintöriitoja hyvin laaditulla testamentilla

Hyvät välit elämän aikana eivät takaa sujuvaa ja riidatonta perinnönjakoa. Perintöriidat eivät edes yleensä liity jaettavan omaisuuden arvoon ja valitettavan usein perintöriita syntyy silloin, kun perinnöstä ei ole laadittu testamenttia. Hyvin laaditulla testamentilla syntyy vähemmän perintöriitoja. 

Testamentin teko – Onko oikeaa ajankohtaa tehdä testamentti?

Jokaisella olisi hyvä olla testamentti ja sen tulisi olla aina ajantasainen – samaan tapaan kuten kotivakuutus ja muut henkilökohtaiset vakuutukset. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat kylläkin hieman laiskoja tekemään testamentteja, vaikka yli puolet pitää testamentin tekemistä tärkeänä.

Pääsäännön mukaan jokainen tarvitsee elämänsä aikana vähintään kaksi testamenttia. 20-40-vuotiaiden yksineläjien, perheellisten sekä eronneiden sinkkuäitien ja -isien testamentit ovat luonnollisesti määräyksiltään erilaisia verrattuna 40-90-vuotiaiden testamentteihin. Hyvin harvan elämäntilanne pysyy ikuisesti samana, joten siksi testamenttia olisi hyvä päivittää vuosien varrella. Jos testamenttia ei ole, perintö jaetaan lain mukaan. Testamentilla siis voidaan poiketa lakimääräisestä perimyksestä tietyin rajoituksin. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi rintaperillisten lakiosaoikeus ja lesken asumissuoja.

Testamentin laatiminen itse - kannattaako?

Kyllä, kun käytät apunasi Lexlyn verkkopalvelua. Siinä missä perinteisessä palvelussa juristi käy testamenttiin liittyvän keskustelun kanssasi, verkossa verkkopalvelumme kysyy juuri sinulle oikeat kysymykset ja testamenttisi rakentuu ja räätälöityy vastaustesi pohjalta. Kynnys kokeilla verkkpalvelua on tehty Lexlyssä matalaksi, sillä asiakirja maksetaan vasta sitten, kun olet päättänyt ostaa sen. Rohkeasti kokeilemaan vain.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Juristin kanssa

400€

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

400

Tee testamentti kiinteään hintaan perintöoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.