Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Testamentti

Mitä hyötyä on testamentista?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testamentin merkittävimmät hyödyt

  • Päätä, kuka sinut perii. Testamentissa voi lähtökohtaisesti itse päättää, kuka saa sinulta jäävän omaisuuden kuolemasi jälkeen. Laista tuleva perillisten joukko ei välttämättä ole se, jonka tunnistat omaksi lähipiiriksesi ja jolle haluat omaisuutesi jättää. Jos määräät testamentissa omaisuuden lakimääräisten perillisten sijaan muualle, ainoastaan omilla rintaperillisillä eli lapsella (tai lapsenlapsella) on oikeus halutessaan vaatia lakiosaa eli puolta lain mukaisesta perinnöstään. Testamenttausvapaus on siis melko laaja. Voit myös päättää hallintaoikeudesta että sijaantuloperillisistä.
  • Lisää päätäntävaltaa testamentin saajalle. Testamentilla voit lisätä omaisuutesi saajan valinnanvapautta: he voivat päättää ottaa omaisuuden vastaan osittain, jos tämä on testamentissa mahdollistettu. Tällä voi olla käytännössä suuri merkitys perintöä jaettaessa.
  • Avio-oikeuden poissulkeminen. Testamentissa on mahdollista sulkea pois testamentin saajan puolison avio-oikeus, eli pitää sinulta peritty omaisuus juuri sen ihmisen omaisuutena, jolle olet sen tarkoittanut.

 

Suurin osa suomalaisista tuntee testamentin käsitteenä. Moni innostuu tekemän testamentin juuri siksi, että haluaa jättää omaisuutensa sellaiselle henkilölle, joka ei lain nojalla perisi mitään – esimerkiksi ­avopuoliso tai puolison lapsi aikaisemmasta liitosta – tai jos lähisukua ei ole ollenkaan ja itseltä jäävä perintö menisi lain nojalla valtiolle. Moni haluaa myös rajata lasten ja lastenlasten puolisoiden avio-oikeutta itseltä perittyyn omaisuuteen.

Kolme yleisintä kysymystä testamentista

  1. Miksi pitäisi tehdä testamentti, kun lapset kuitenkin perivät? Totta on, että omat lapset perivät, mutta myös omien lasten on fiksumpaa saada perintö testamentin kautta kuin suoraan lain nojalla. Perinnön vastaanottaminen vain osittain on käytännössä todella tervetullut mahdollisuus.
  2. Mikä on oikea hetki tehdä testamentti? Ensimmäisen lapsen syntymä on hetki, jolloin perillisjoukko menee uusiksi. Oma lapsi perii ilman testamenttia aivan kaiken omaisuutesi. Aviopuolisokaan ei saa lain nojalla mitään, jos on lapsi tai lapsia. Testamentin voi ja se kannattaakin tehdä uusiksi aina kun elämäntilanne muuttuu.
  3. Kuka perii lapsettoman sinkun? Laki eli perintökaari määrittelee perillisten joukon. Jos omia lapsia tai aviopuolisoa ei ole, ns. selkäperilliset eli omat vanhemmat, omat sisarukset jne. perivät. Lista ei ole loputon, ja lain mukainen perillisten joukko katkeaa serkkuihin: Serkut eivät lain nojalla enää peri.

 

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Lue lisää aiheesta Testamentti
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee testamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu