
Testamentin merkittävimmät hyödyt
- Päätä, kuka sinut perii. Testamentissa voi lähtökohtaisesti itse päättää, kuka saa sinulta jäävän omaisuuden kuolemasi jälkeen. Laista tuleva perillisten joukko ei välttämättä ole se, jonka tunnistat omaksi lähipiiriksesi ja jolle haluat omaisuutesi jättää. Jos määräät testamentissa omaisuuden lakimääräisten perillisten sijaan muualle, ainoastaan omilla rintaperillisillä eli lapsella (tai lapsenlapsella) on oikeus halutessaan vaatia lakiosaa eli puolta lain mukaisesta perinnöstään. Testamenttausvapaus on siis melko laaja. Voit myös päättää hallintaoikeudesta että sijaantuloperillisistä.
- Lisää päätäntävaltaa testamentin saajalle. Testamentilla voit lisätä omaisuutesi saajan valinnanvapautta: he voivat päättää ottaa omaisuuden vastaan osittain, jos tämä on testamentissa mahdollistettu. Tällä voi olla käytännössä suuri merkitys perintöä jaettaessa.
- Avio-oikeuden poissulkeminen. Testamentissa on mahdollista sulkea pois testamentin saajan puolison avio-oikeus, eli pitää sinulta peritty omaisuus juuri sen ihmisen omaisuutena, jolle olet sen tarkoittanut.
Suurin osa suomalaisista tuntee testamentin käsitteenä. Moni innostuu tekemän testamentin juuri siksi, että haluaa jättää omaisuutensa sellaiselle henkilölle, joka ei lain nojalla perisi mitään – esimerkiksi avopuoliso tai puolison lapsi aikaisemmasta liitosta – tai jos lähisukua ei ole ollenkaan ja itseltä jäävä perintö menisi lain nojalla valtiolle. Moni haluaa myös rajata lasten ja lastenlasten puolisoiden avio-oikeutta itseltä perittyyn omaisuuteen.
Kolme yleisintä kysymystä testamentista
- Miksi pitäisi tehdä testamentti, kun lapset kuitenkin perivät? Totta on, että omat lapset perivät, mutta myös omien lasten on fiksumpaa saada perintö testamentin kautta kuin suoraan lain nojalla. Perinnön vastaanottaminen vain osittain on käytännössä todella tervetullut mahdollisuus.
- Mikä on oikea hetki tehdä testamentti? Ensimmäisen lapsen syntymä on hetki, jolloin perillisjoukko menee uusiksi. Oma lapsi perii ilman testamenttia aivan kaiken omaisuutesi. Aviopuolisokaan ei saa lain nojalla mitään, jos on lapsi tai lapsia. Testamentin voi ja se kannattaakin tehdä uusiksi aina kun elämäntilanne muuttuu.
- Kuka perii lapsettoman sinkun? Laki eli perintökaari määrittelee perillisten joukon. Jos omia lapsia tai aviopuolisoa ei ole, ns. selkäperilliset eli omat vanhemmat, omat sisarukset jne. perivät. Lista ei ole loputon, ja lain mukainen perillisten joukko katkeaa serkkuihin: Serkut eivät lain nojalla enää peri.