Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Mitä määräyksiä testamentin tekoon sisältyy?

”Mitä siihen testamenttiin oikein kirjoitetaan? Onko jotain tiettyjä määräyksiä, joita siihen kannattaa laittaa?” Nämä ovat kysymyksiä, joita lakimieheltä yleensä kysytään testamentin laadinnan yhteydessä. 

Testamenttimääräyksillä voi vaikuttaa

Yksi tärkeimmistä määräyksistä testamentissa on, kenelle omaisuus siirtyy testamentin tekijän kuoleman jälkeen. Omaisuuden saajia voi olla yksi tai useampia eikä heidän välttämättä tarvitse olla testamentin tekijän sukulaisia. Omaisuus voidaan määrätä testamentin saajille joko tietyin osuuksin, esimerkiksi jokaiselle saajalle 1/3 omaisuudesta, tai määrätä tarkemmin siitä, kuka saaja saa mitäkin. Samassa testamentissa voi olla myös molempia edellä mainittuja määräyksiä. 

Esimerkki: 

Liisa määrää testamentissaan, että Pekka saa omistusoikeudella Liisan kesämökkikiinteistön ja Mirja ja Jenna saavat jäljellä olevan omaisuuden tasaosuuksin.

Puolisot haluavat yleensä turvata toistensa aseman siinä tilanteessa, kun toinen menehtyy. Tällöin leskelle voidaan määrätä esimerkiksi hallintaoikeus yhteiseen kotiin ja kesämökkiin sekä tietty summa tilivaroja. 

Testamentin laatimisen päämääränä on usein myös taata, ettei rintaperillisten puolisoilla ole avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen. Tällöin esimerkiksi, jos rintaperillisen avioliitto päättyy avioeroon, hänen vanhemmiltaan perimänsä omaisuus jätetään osituslaskelman ulkopuolelle. 

Erilaiset testamenttimääräykset

Testamenttiin voidaan kirjata myös sijaantulo- ja toissijaismääräys. Sijaantulomääräyksellä määritellään, kuka saa omaisuuden silloin, kun ensisijainen testamentin saaja onkin kuollut ennen testamentin tekijää. Toissijaismääräyksellä sen sijaan voidaan määrätä, kuka saa omaisuuden ensisijaisen testamentin saajan jälkeen. 

Muita mahdollisia testamenttiin kirjattuja määräyksiä ovat mm. ilmoitus siitä, ettei testamentin tekijän antamat lahjat ole saajilleen ennakkoperintöä sekä määräys siitä, minkä maan lakia perintöön liittyvissä asioissa on sovellettava. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Juristin kanssa

400€

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

400

Tee testamentti kiinteään hintaan perintöoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.