Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Miten testamentti tulisi tehdä?

Juristeiltamme kysytään monenlaisia kysymyksiä testamentin laatimiseen liittyen. Oheinen artikkeli on esimerkki keskustelusta, jonka tyyppinen asiakkaan ja juristimme välillä usein käydään aiheesta, miten testamentti tulisi tehdä.

Sanotaan, että testamentilla voi ilmaista oman viimeisen tahtonsa. Onko laissa kuitenkin jotain määräyksiä, joita minun tulee noudattaa, että testamentti tulee tehtyä oikein?

Jotta testamentti olisi pätevä, se tulee tehdä tiettyjen muotomääräysten mukaan. Testamentti tulee aina tehdä kirjallisesti, se tulee allekirjoittaa ja todistajien vielä allekirjoituksellaan oikeaksi todistaa. Testamentti tulee myös otsikoida testamentiksi, jotta ei jää epäselväksi, mistä on kyse.

Jos noudatan kaikkia testamenttiin liittyviä lain muotomääräyksiä, voinko tehdä testamentin täysin itsenäisesti, vai onko minun pakko pyytää juristi apuun?

Periaatteessa testamentin voi tehdä täysin itsenäisestikin, mutta silloin on oltava hyvin tietoinen siitä, mitä on tekemässä, jotta välttyy virheiltä. Testamentissa käytettävien sanamuotojen on oltava täsmällisiä eikä testamentin sisällössä saa olla ristiriitaisuuksia.

Hyvä vaihtoehto täysin itsenäisesti tehtävälle testamentille on käyttää ammattilaisten laatimaa verkkopalvelua. Kun tekee testamentin lakitoimiston verkkopalvelun kautta, voi olla varma, että kaikki lain edellyttämät muotovaatimukset on otettu huomioon eikä testamentista jää puuttumaan mitään. Verkkopalvelun etuna on edullisen hinnan lisäksi, ettei testamentin tekeminen edellytä mitään tiettyä kellonaikaa.

Testamentti tuntuu minusta erittäin yksityiseltä asialta enkä halua ennakolta aiheuttaa riitoja, minut perivien henkilöiden välille. Tarvitseeko minun kertoa testamentista muille?

Sinun ei tarvitse kertoa testamentista kenellekään. Mutta pidä kuitenkin huoli, että se on löydettävissä kuolemasi jälkeen. On siis hyvä, että edes joku kuitenkin tietää sinun tehneen testamentin.

Saanko itse valita, ketkä todistavat testamenttini?

 Saat, mutta ota huomioon, että testamentin todistajien tulee olla esteettömiä eli he eivät voi olla lähipiiristä. Todistajien täytyy olla läsnä allekirjoitustilanteessa. Todistaja ei todista varsinaista testamentin sisältöä vaan kyseisen asiakirjan allekirjoittamisen ja sen vapaaehtoisuuden

Mitä teen, kun testamentti on valmis? Pitääkö minun toimittaa se jollekin viranomaiselle?

Sinun ei tarvitse toimittaa testamenttia viranomaisille, sillä Suomessa testamenttia ei rekisteröidä. Testamenttia tulee kuitenkin säilyttää varmassa paikassa, josta se tarvittaessa löytyy. Testamenttiin on hyvä palata esimerkiksi viiden vuoden välein ja tarkistaa vastaako se edelleen omaa tahtoa. Testamentti on yleensä hyvä päivittää, jos omassa elämäntilanteessa tai verotuksessa tapahtuu isoja muutoksia.

Nykyään iso osa viranomaisasioinnista hoituu verkossa ja verokortinkin voi toimittaa sähköisesti. Papereiden säilyttäminen tuntuu turhalta.

Onko testamentista pakko säilyttää paperiversiota vai riittääkö, jos sähköinen kopio on tallessa?

Valitettavasti sähköinen kopio ei riitä. Laki vaatii testamentista vielä toistaiseksi alkuperäisen paperikappaleen.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Juristin kanssa

400€

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

400

Tee testamentti kiinteään hintaan perintöoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.