Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Paljonko leski perii?

Miten perintö jaetaan lesken ja lasten kesken?

Mikäli ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden. Leski ei peri mitään, ellei hänen hyväkseen ole laadittu testamenttia.

Mikäli ensin kuolleella puolisolla ei ole lapsia, lain mukaan leski perii kaiken omaisuuden ensi vaiheessa. Lesken kuoltua jäljellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi puolisoiden sukujen kesken.

Älä sekoita ositusta ja perimistä

Miksi usein puhutaan, että leski perii puolet? Periminen saattaa mennä sekaisin osituksen kanssa. Kun naimisissa oleva henkilö kuolee, on ensin toimitettava ositus eli purettava aviopuolisoiden välinen varallisuussuhde. Tällöin puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Osituksen seurauksena leski saa siis puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta avio-oikeuden nojalla. Jos puolisoilla on yhtä paljon omaisuutta, leski käytännössä pitää oman omaisuutensa.

Tasinko perinnönjaossa

Mikäli ensin kuollut puoliso oli varakkaampi, leski saa kuolinpesältä tasinkoa sen verran, että sekä leskellä että kuolinpesällä on yhtä paljon varallisuutta. Mikäli leski on varakkaampi, lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa kuolinpesään, vaan hän saa halutessaan pitää kaiken oman omaisuutensa. Kuolinpesään jäävät varat jaetaan lain tai testamentin mukaisesti.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta