Verkkotesti: Tarvitsetko avioehdon? Testaa ilmaiseksi, kannattaako avioehtoa harkita?

Paljonko leski perii?

Leski perii puolet, eikö niin? Ei, vaikka näin yleisesti luullaankin.

Leski perii vain testamentilla, jos vainajalla on lapsia

Mikäli ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden. Leski ei peri mitään, ellei hänen hyväkseen ole laadittu testamenttia.

Mikäli ensin kuolleella puolisolla ei ole lapsia, lain mukaan leski perii kaiken omaisuuden ensi vaiheessa. Lesken kuoltua jäljellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi puolisoiden sukujen kesken.

Älä sekoita ositusta ja perimistä

Miksi usein puhutaan, että leski perii puolet? Periminen saattaa mennä sekaisin osituksen kanssa. Kun naimisissa oleva henkilö kuolee, on ensin toimitettava ositus eli purettava aviopuolisoiden välinen varallisuussuhde. Tällöin puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Osituksen seurauksena leski saa siis puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta avio-oikeuden nojalla. Jos puolisoilla on yhtä paljon omaisuutta, leski käytännössä pitää oman omaisuutensa.

Mikäli ensin kuollut puoliso oli varakkaampi, leski saa kuolinpesältä tasinkoa sen verran, että sekä leskellä että kuolinpesällä on yhtä paljon varallisuutta. Mikäli leski on varakkaampi, lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa kuolinpesään, vaan hän saa halutessaan pitää kaiken oman omaisuutensa. Kuolinpesään jäävät varat jaetaan lain tai testamentin mukaisesti.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Tee verkossa

90 €

Juristin kanssa

400€

90

Tee testamentti itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat todistajat veloituksetta toimistoillamme Helsingissä ja Tampereella.

Aloita
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

400

Tee testamentti kiinteään hintaan perintöoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. Varaa ilmainen 15 minuutin alkukeskustelu.

Varaa aika
Alkukeskustelu ei velvoita sinua toimeksiannon antamiseen.