"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Testamentti, edunvalvontavaltuutus, parisuhteen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Parisuhteessa? – turvaa puolisosi testamentilla

Voit turvata avopuolison aseman

Avopuoliso ei peri mitään ilman testamenttia. Testamentilla voit antaa avopuolisolle vaikka oikeuden jäädä asumaan omistamaasi asuntoon tai rahaa vanhuuden turvaksi. On hyvä myös huomioida, että avopuolisosi arkea saattaa helpottaa sekin, jos teillä on yhteisiä lapsia, että jätät asunnon testamentilla puolisollesi lastesi sijaan. Varsinkin jos lapset ovat alaikäisiä, saattavat asumisen tarpeet muuttua vuosien varrella. Jos puolisosi omistaa yhteisen kotinne, on asunnon vaihtaminen tarpeen tullessa tällöin huomattavasti helpompaa.

Voit turvata aviopuolison asemaa

Puoliso voi avio-oikeuden nojalla jäädä asumaan viimeisenä yhteisenä kotina käyttämäänne asuntoon. Asumisoikeuteen ei vaikuta sekään, vaikka omistusoikeus siirtyisi testamentilla tai perintökaaren kautta jollekin muulle taholle. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, ettei leskellä käytännössä ole varaa huolehtia ison asunnon kustannuksista. Tällöin ei asumisoikeudestakaan ole paljoa hyötyä. Voit turvata aviopuolisosi asumista jättämällä hänelle testamentilla riittävästi varallisuutta asumiskulujen kattamiseen – tai miksei vaikka koko asuntoa! Huomioi, että aviopuoliso perii vain, jos vainajalla ei ole lapsia.

Perillisten puolisot eivät vie perintöä erossa

Ilman testamenttia perillisten saama perintö on avio-oikeuden alaista omaisuutta ja osa siitä voi mennä perillisen erossa tämän entiselle puolisolle. Testamentilla voit estää tämän. Kannattaa huomioida, että vaikka perillisesi ei nyt olisikaan naimisissa, hän voi tulevaisuudessa solmia avioliiton. Myös tähän voi testamentilla varautua.

Testamentilla voit ohjata omaisuutta lapsenlapsille

Keskimäärin perilliset ovat jo itsekin iäkkäitä. Omaisuuden voi ohjata kokonaan tai osittain lapsenlapsille. Perilliset säästävät perintöveroissa ja nuoremmilla voi olla suurempi tarve perinnölle kuin jo keski-iässä oleville tai keski-iän ylittäneille.

Perillisesi maksavat vähemmän perintöveroja

Perinnöstä pitää aina maksaa perintöveroja. Testamentilla voit kuitenkin vaikuttaa merkittävästi perintöverojen määrään. Tämä on mahdollista jakamalla omaisuus testamentilla sopivan suuruisiin osuuksiin.

Voit turvata läheistesi tulevaisuuden

Testamentilla omaisuutta voidaan osoittaa eniten tarpeessa olevalle taholle. Voi olla, että omien lastesi taloudellinen tilanne on heistä itsestään riippumattomista syistä kovin erilainen. Esimerkiksi onnettomuudesta johtuva työkyvyttömyys on saattanut vaikuttaa huomattavasti jonkun perillisesi kykyyn elättää itseään. Kun perustelet asiaa testamentissasi, todennäköisesti myös muut perillisesi ymmärtävät ratkaisusi.  

Tee testamentti juuri sinulle sopivalla tavalla

Testamentilla varmistat tahtosi toteutuminen ja turvaat läheisesi. Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa. Tee testamenttisi helposti Lexlyn verkkopalvelussa tai ota yhteyttä Lexlyn asiantuntijoihin ja laaditaan yhdessä näköisesi testamentti.

Täältä löydät kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta