Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Testamentin hyödyt avioparille

Testamentti on viimeinen tahtosi. Testamentti kertoo, kuka tai ketkä saavat omaisuutesi, kun olet kuollut. Mikäli olet naimisissa, testamentilla voit turvata puolisosi asemaa, parantaa sitä lain tuomaa vähimmäissuojaa paremmaksi tai antaa puolisollesi lisää oikeuksia.

Testamentti kannattaa tehdä huolella ja yksilöllisesti kokonaisuutta harkiten 

Testamentti on hyvin vahva asiakirja. Kunnolla tehtyä testamenttia on jälkeenpäin vaikea kumota. Sen sisältö kannattaa siis harkita tarkkaan. Jokaisen testamentin tulee olla yksilöllinen ja vastata testamentin tekijän omaa elämäntilannetta ja tahtoa.Jotta testamentista saa varmasti sellaisen, että se soveltuu omaan tilanteeseen, kannattaa sitä laatiessa käyttää osaavaa ammattilaista. Yhdelle pariskunnalle sopiva testamentti ei välttämättä sovi ollenkaan jollekin toiselle pariskunnalle.   

Aviopuolison tilanne ilman testamenttia 

Jos kuolleella puolisolla on lapsia, ei leski peri puolisoaan suoraan. Lesken asemaa määrittää tällöin vahvasti muun muassa se, onko puolisoilla ollut avio-oikeus toistensa omaisuuteen vai ei. Mikäli puolisoilla ei ole ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen ja kuolleella puolisolla on lapsi tai lapsia, ei leski saa mitään ensin kuolleen puolisonsa omaisuutta ilman testamenttia.  

Avioliitosta jääneen lesken vähimmäissuoja on kuitenkin se, että hän saa jäädä tietyin edellytyksin asumaan puolisoiden viimeisenä yhteisenä kotina käyttämään asuntoon ja hallita siellä olevaa tavanomaista asuinirtainta. Vähimmäissuoja ei kuitenkaan ulotu esimerkiksi yhteisesti käytettyyn kesämökkiin tai kakkosasuntoon.  

Hallintaoikeustestamentti

Testamentilla leskelle voidaan antaa lain vähimmäissuojaa laajempaa suojaa. Testamentti ei ole riippuvainen siitä, onko puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen vai ei. Puolisot voivat tehdä yhteisen testamentin, jota kutsutaan keskinäiseksi testamentiksi, tai kumpikin puoliso voi tehdä oman testamentin.

Aviopuolisoiden välillä tehdyt keskinäiset testamentit ovat usein hallintaoikeustestamentteja, joilla annetaan leskelle hallintaoikeus tiettyyn omaisuuteen, mutta omistusoikeus omaisuuteen menee jollekin muulle, esimerkiksi kuolleen lapsille. Lesken hallintaoikeus vähentää perillisille maksettavaksi määrättävien perintöverojen määrää. Hallintaoikeustestamentilla voidaan leskelle esimerkiksi antaa oikeus hallita kesämökkiä tai saada sijoitusasunnon tuotto.  

Omistusoikeustestamentti

Puolisot voivat tehdä testamentin myös omistusoikeustestamenttina. Tällaisella testamentilla leskelle voidaan määrätä omistusoikeus koko ensin kuolleen puolison omaisuuteen tai osaan siitä. Omistusoikeuden lopullisesta saajasta lesken jälkeen voidaan määrätä testamentissa.  

Käytännössä usein puolisoiden tekemät keskinäiset testamentit ovat sekoituksia näistä kahdesta. Samalla testamentilla voidaan antaa sekä omistusoikeutta että hallintaoikeutta eri omaisuuseriin.  

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta