Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Testamentti järjestölle

Mikäli haluaa, että omat varat käytetään järjestön ydintoimintaa, kannattaa tämä tuoda testamentissa esille. Järjestöillä kuluu vuosittain suuri summa rahaa hallintokuluihin, joten jos ei itse tarkenna jätetyn perinnön käyttötarkoitusta, saattaa varat kulua muun muassa kännykkä- ja sähkölaskuihin. Toisaalta varojen käyttökohteen ei kannata olla liian kapea, sillä järjestön toiminnan luonne ja tukea kaipaavat kohteet voivat muuttua vuosien varrella. Jos on testamentissaan merkinnyt, että varat tulee käyttää tiettyyn rajattuun toimintaan, on mahdollista, ettei järjestö voi vastaanottaa perintöä, mikäli kyseinen toiminta on lakkautettu. 

Käytä aina puolueetonta apua

Moni järjestö myös tarjoaa apua testamentin laatimisessa, mutta tällaiseen avustukseen kannattaa suhtautua varauksella. Testamentti suositellaan tekemään aina puolueettoman toimijan kanssa, eikä testamentinsaajan kannata olla mukana asiakirjan laatimisessa. Näin voidaan varmistua siitä, ettei saaja pyri vaikuttamaan testamentin sisältöön.

Testamentin päivittäminen

Testamenttia tehdessä on myös hyvä huomioida, ettei koko perintöä tarvitse jättää yhdelle saajalle, vaan testamentilla voidaan määrätä omaisuudesta hyvinkin yksityiskohtaisesti. Jo tehtyä testamenttia kannattaa myös tarkastella säännöllisin väliajoin. Perinnönsaajana toimivan järjestön toiminta on saattanut muuttua suuntaan, jota ei haluakaan enää tukea, jolloin on hyvä harkita uutta perinnönsaajaakohdetta.

Muistilista:

  • Kannattaa suosia vanhoja ja vakavaraisia järjestöjä, joiden toiminta on vakiintunutta. Näin on todennäköisempää, että järjestö on vielä toiminnassa, kun testamentti realisoituu.
  • Mieti, haluatko varmistaa, että varat käytetään järjestön ydintoimintaan, vai onko sinulle OK, että rahaa kuluu myös hallintokuluihin. Voit myös harkita, haluatko, että varasi käytetään järjestön toiminnan tiettyyn osa-alueeseen.
  • Testamentti kannattaa tehdä puolueettoman asiantuntijan kanssa, jottei testamentin saaja vahingossakaan vaikuta asiakirjan sisältöön. Kyseessä on sinun omaisuutesi – sinä yksin määräät sen käytöstä!
  • Onko testamentin teosta jo aikaa? Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, onko testamentti vielä toiveidesi mukainen vai olisiko sitä aika päivittää.

 

Lue lisää aiheesta