Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Testamentti

Testamentti kaipaa kaveriksi edunvalvontavaltuutuksen – Miksi?

Ilman edunvalvontavaltuutusta sairastuneen testamentinsaajan tulee ottaa testamentti vastaan sellaisena kuin se on hänen hyväkseen annettu. Testamentista ei voi luopua, vaikka se olisi kuinka järkevää tai verotuksellisesti edullisempaa.

MUTTA edunvalvontavaltakirjan tekemällä ja ottamalla siinä huomioon määräykset, jotka koskevat perintöjä, jokainen voi valtuuttaa oman valtuutettunsa tekemään harkittuja ja järkeviä ratkaisuja. Puolisoiden on tietysti astetta helpompi ottaa nämä asiat huomioon yhdessä ja varsinkin jos he testamenttaavat omaisuutta toisilleen. Jokainen voi kuitenkin omassa edunvalvontavaltakirjassaan pohtia asiaa omalla kohdallaan ja kysyä itseltään: Haluanko antaa valtuutetulleni mahdollisuuden harkita, mikä on järkevintä ja viisainta minun kohdallani, jos olen itse sellaisessa kunnossa, etten tarvitse minulle testamentattua omaisuutta enkä pysty siitä muutoin nauttimaan. 

Esimerkkitilanne 1: Puolisot, joilla on lapsia, ovat tehneet omistusoikeustestamentin toistensa hyväksi. Myöhemmin puolisot joutuvat auto-onnettomuuteen, jossa toinen puolisoista menehtyy ja toinen jää eloon mutta on aivokuollut. Leskeksi jääneen puolison ei ole todennäköisesti järkevää ottaa testamenttia vastaan. Jos sairaalassa makaava puoliso ei ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta ja mahdollistanut perinnöstä luopumista, hänen asioitaan hoitaa hänelle määrätty edunvalvoja holhoustoimilain nojalla ja leskeksi jäänyt perii tällöin kaiken ja maksaa omaisuudesta perintöverot. Jos hän on tehnyt edunvalvontavaltakirjan, valtuutettu voi luopua perinnöstä valtuuttajan puolesta. Tällöin omaisuus periytyy suoraan lapsille, jotka maksavat perintöverot. Vastaava voi tulla eteen myös vähemmän dramaattisessa elämänkohtalossa

 Esimerkkitilanne 2: Leski on saanut hallintaoikeuden kotiin ja kesämökkiin. Myöhemmin leski sairastuu muistisairauteen eikä sairauden edettyä enää kykene viettämään aikaa kesämökillä. Mökki haluttaisiin myydä, mutta lesken käyttämätön hallintaoikeus on riesana. Onneksi leski on kuitenkin tehnyt edunvalvontavaltakirjan, jossa hän on valtuuttanut valtuutettunsa luopumaan turhaksi käyneestä hallintaoikeudesta. Ilman edunvalvontavaltuutusta tilanne olisi vaikeampi.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista ja edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Tästä linkistä pääset edunvalvontavaltuutusta koskeviin artikkeleihin >>