Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Yleistä lakitietoa

Voiko lakiasiakirjat tehdä itse tekoälyn avulla?

Tekoäly ei korvaa juristia - Lexly.fi

Testamentti tekoälyn avulla?

Vaikka kustannusten minimointi tekoälyä käyttämällä lakipapereissaan kuulostaa houkuttelevalta, on syytä ottaa huomioon useita riskejä ja vaaroja, joita koituu sen käytöstä. Tekoälyn suurin vahvuus ja samalla myös heikkous on juuri se, ettei se ole ihminen. Esimerkiksi testamenttia tehdessä juristi ymmärtää ihmisenä asiakkaansa tarpeet ja näkökulmat. Tämän, sekä kattavan kokemuksensa avulla juristi tekee täysin räätälöidyn testamentin asiakkaansa tarpeisiin. Vaikka tekoälyltä asiakirjan teko voisikin onnistua, se ei koskaan voi ottaa asioita huomioon ihmisen näkökulmasta. 

Tekoäly tekee virheitä

Niin kuin ihmisetkin, myös tekoäly tekee virheitä. Suurimman osan tiedoistaan tekoäly saa internetistä, joka ei takaa sen olevan totta tai oikein. Jotta asiakirjat olisivat päteviä, tulee ne myös tehdä Suomen lakien mukaisesti.

Ainakaan tällä hetkellä tällaista tekoälyä ei ole saatavilla, joka voisi ottaa lait huomioon vastauksissaan. Pahimmassa tapauksessa tekoälyllä tehdystä asiakirjasta löytyy virheitä, jotka tekevät koko asiakirjan pätemättömäksi, tai muuttavat asiakirjan tekijän alkuperäisen tahdon päälaelleen. Näissä tapauksissa on valitettavasti liian myöhäistä vedota siihen, että asiakirja on tekoälyn tekemä, eikä asiantuntevan juristin.  

Myös ChatGPT suosittelee juristia

Juristeilla on myös useissa tilanteissa sovitteleva rooli asiakirjojen teossa. Riitaisissa avioeron osituksissa tai kuolinpesän perintöä jaettaessa useasti tarvitaan juristin apua, jotta saadaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Tekoälyn tekemällä asiakirjalla ei näissä tilanteissa ole paljoa apua, jos jokainen osallinen ei sen luomaa paperia hyväksy. Näiden pointtien vuoksi esimerkiksi ChatGPT ei edes suostu laatimaan lakiasiakirjoja, vaan suosittelee myös kääntymään juristin puoleen. 

Tekoäly tulee luultavasti mullistamaan myös lakimaailmaa, mutta vielä on hyvä turvautua asiantuntevan juristin puoleen, kun hoitaa omat lakipaperinsa kuntoon. Tekoäly tulee olemaan juristinkin työssä tärkeä työkalu tulevaisuudessa, mutta siitä ei ole korvaajaksi. Lexlyllä voit hoitaa omat paperisi kuntoon ihmisläheisesti kokeneen perhejuristin avustuksella.  

Onko sinulla kysyttävää? 

Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella >> 

Palaa takaisin etusivulle >>

Lue lisää aiheesta

Lexlystä saat avun kaikkiin perheen lakiasioihin luottamuksella ja ammattitaidolla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Ladattavaa materiaalia lakiasioista

Lataa itsellesi Lexlyn asiantuntijoiden laatimat hyödylliset pdf-oppaat eri aiheista.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ju­ris­ti vai asia­na­ja­ja? La­ki­toi­mis­to vai asian­ajo­toi­mis­to?

Onko sinulla lakiasia, jonka hoitamiseen etsit asiantuntijaa? Etsitkö netistä asianajajaa – vai juristia? Vaikka useimmat ihmiset käyttävät näitä kahta termiä samaa tarkoittaen, juristi ja asianajaja eivät ole aivan sama asia. Tiedätkö eron? Ja kumman apua juuri sinä tarvitset? 

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Paperit kuntoon

Jos sinulla on koti, oli se sitten oma tai vuokrattu, sinulla on todennäköisesti myös kotivakuutus. Jos sinulla on käytössäsi auto, sinulla on vähintään liikennevakuutus. Et myöskään toivottavasti hyppää mökkiveneeseen ilman pelastusliiviä ainakaan silloin, kun aallot ovat vähänkään korkeat. Mitäpä jos omaisuutesi lisäksi turvaisit myös itsesi kunnolla? 

Lue kokonaan